Działalność gospodarcza a legalność softu.

• Autor wątku Autor wątku jarett
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarett

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Mam nadzieję, że zadaję to pytanie w odpowiednim miejscu, jesli nie to proszę adminów o przeniesienie :) Jest troszkę długie ale myślę, że zainteresuje wiele osób.

Chcę zarejstrować w domu jednoosobową działalność gospodarczą ( nie będzie wydzielonej osobnej powierzchni na działaność ). Nie będzie ona de facto prowadzona w domu, ale nie mam innego adresu gdzie mógłbym ją zarejestrować. W domu znajdują dwa prywatne komputery - jeden mój i jeden mójego współlokatora. Na komputerach jak to zwykle bywa zdarza się nie do końca legalne oprogramowanie, albo programy na licencjach pozwalających na korzystanie z nich tylko do celów prywatnych ( niekomercyjnych ). Mam w związku z tym kilka pytań:

- pierwsze podstawowe: jakie de facto służby sa odpowiedzialne za sprawdzanie oryginalności oprogramowania w komputerach?

- wiem, że do prywatnych domów owe służby ot tak nie wchodza ( tylko jeśli jest nakaz lub uzasadnione podejrzenie udostępniania i dystrybucji nielegalnego softu, czy tak? ). Ale czy jeśli mam w domu zarejestrowaną działalność, to owe służby mogą do mnie zapukać bez wyraźnego powodu?

- jakie mają uprawnienia te służby? Czy wpadają bez zapowiedzi? Czy mogą przetrząsać wszystkie komputery, pamięci przenośne i płyty CD ( w tym również te mojego współlokatora )?

- Na ile mój własny komp jest moim prywatnym a na ile "firmowym" tzn. czy mogę zostać np. pociągnięty do odpowiedzialności, za używanie programów nieprzeznaczonych do celów komercyjnych? W jaki sposób można udowodnić czy używam komputera do celów prywatnych czy "firmowych" ?

- jakie generalnie są sanckje za korzystanie z nielegalnego oprogramowania lub korzystanie z niego niezgodnie z licencją ?

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi :)

nakaz przeszukania obowiązuje na całe mieszkanie i wszystkie pomieszczenia do niego przynależne tj. np. piwnice ,pomieszczenia gospodarcze,garaże itp i można skontrolowac, a w wypadku ujawnienia lewych programów zatrzymac (wydając stosowne pokwitowanie) cały sprzęt rowniez nienależący do osoby (firmy) której pomieszczenia się przeszukuje....

co do zapowiedzi to chyba żartujesz ,że chcąc skontrolowac czy ktoś nie ma czegoś nielegalnego będę wcześniej powiadamiał go o tej kontroli....:P

posiadanie "pirackich" programów to typowa paserka +ewentualne zarzuty z praw autorskich +w przypadku prowadzenia firmy bardzo częste postępowania cywilnoprawne z właścicielem praw autorskich...

Powrót