działalnosc gospodarcza a macierzyński

• Autor wątku Autor wątku zazka80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zazka80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam kilka pytań odnośnie prowadzenia działalności gospodarczej i równoczesnym pracowaniu w firmie z którą mam podpisaną umowę na czas określony.
Może opisze swoją sytuacje:
We wrześniu urodzę dziecko
W firmie X jestem zatrudniona na czas określony , umowa kończy się w grudniu.
Od ponad roku mam zawieszona działalność gospodarczą i do września musze zdecydować czy ową działalność ”odwiesić” czy zamknąć całkowicie.
Gdyby moja umowa o prace została przedłużona czy mogę w tym czasie równocześnie
prowadzić działalność gospodarczą i jak wtedy wygląda spawa ze kładkami do ZUS :
czy opłacam je ja czy pracodawca, czy pracodawca coś zyska lub straci jeżeli będę prowadziła działalność ?
Co z macierzyńskim? Dostaje wtedy zasiłek z racji obowiązującej umowy o prace czy prowadzenia działalności gospodarczej?

składki do zus opłaca się w kązdej pracy i działalności osobno.

a ja mam pytanie, czy z racji tego, że żona pracuje na umowę o pracę i w czasie ciąży chciałaby założyć firmę i opłacać dodatkowo składki. czy wiążą się z tym jakieś nieprzyjemności, np. utrata jakiś należności/przywilejów/świadczeń. czy wszystko od strony zatrudnienia o pracę jest ok?

jeśli w czasie ciąży jest na l-4 to nie może pracować, myślę, że ZUS może jej cofnąć wtedy zasiłek chorobowy.

Dziekuje ale ja nie pytam o L-4 tylko o urlop macierzyński ;)

odpowiedź było do belii, a Pani już chyba wszystko wie?

nie wiem dlatego zadałam pytanie na forum.

ada3233 napisał:
składki do zus opłaca się w kązdej pracy i działalności osobno.

przepraszam, od kiedy?
Przy zatrudnieniu na pełny etat z racji prowadzenia działalności gospodarczej opłaca się wyłącznie stawkę na ubezpieczenie zdrowotne.

chodziło mi oczywiście o składkę zdrowotną, bo o nią pytała pani Z.
ale chyba jest ona proporcjonalna do zarobków, albo wybiera sie jakąś najniższą, prawda?

pani zazka zapytała o składki, nie tylko o zdrowotną.
A składka na ubezpieczenie nie jest "do wyboru", jest to 9% podstawy składek na ubezpieczenie zdrowotne. Pracując na pełny etat jedna składka opłacana jest ze stosunku pracy, natomiast druga należy opłacać z racji działalności.
Mozna jedynie nie opłacać składek na ubezpieczenie społeczne i Fundusz Pracy.

ale składkę z działalności można płacic różną, od najniższej podstawy, albo wyższej - to sie wybiera, prawda?

owszem, można składke płacić od wyższej podstawy.
Minimalna podstawa to jest określony procent od przeciętnego wynagrodzenia. Jednak podstawa nie może być niższa niż podstawy podane przez ZUS.

Witam

jestem tu pierwszy raz:) i mam nadzieję, że uzyskam odpowiedź. Ja mam ten sam problem tzn. prowadzę działaność gosodarczą i dodatkowo jestem zatrudniona w innej firmie na pełen etat.
Jestem teraz w ciąży i zastanawiam się czy mogę zaczą opłacać z racji prowadzenia działalności - składki na ubezpieczenie chorobowe (z działaności odprowadzam tylko zdrowotne) i czy w związku z tym mogę liczyć na podwójny zasiłek macierzyński tj i z firmy w której pracuję i z działalności którą prowadzę?

Powrót