Działalność gospodarcza a renta

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bart07

Użytkownik
Odpowiedzi
102
Witam serdecznie,

nie jestem pewien czy wybralem wlasciwy dzial, jesli nie to prosze o przeniesienie i dziekuje.

Jestem studentem, pobieram rente po zmarlym ojcu, chcialbym zalozyc dzialalnosc gospodarcza. Czy moge ja zalozyc nie tracac renty?

W UM nie byli pewni. W ZUS Pani powiedziala mi ze moge bez problemu zalozyc gdyz jakas tam srednia skladka krajowa jest wieksza niz moja renta a co za tym idzie niezaleznie czy zarobie 2000 zl czy 5000 zl wciaz bede mogl prowadzic moja dzialalnosc.

Bardzo prosze o rozwianie moich watpliwosci.

Z pozdrowieniami,
Bartek

Pani z ZUS miała rację. Możesz prowadzić działalności gospodarczą.

Było już o tym na forum. Proszę użyć opcji "szukaj".

Probowalem uzyc opcji Szukaj ale niestety tematy ktore znalazlem mowia albo o rencie albo o dzialalnosci. Brak mi konkretnej odpowiedzi na temat ograniczej w prowadzeniu dzialalnosci podczas pobierania renty.

Jesli to tylko mozliwe, moglbys podac mi link, moze tobie bedzie latwiej z racji doswiadczenia na forum. Moze pamietasz gdzie mozna go znalesc i mnie chociazby nakierujesz :)

Dzieki.

Może mam doświadczenie, ale nie dysponuję taką ilością wolnego czasu żeby bezustannie filtrować forum :)
Tak jak powiedziała ZUSówka - jeżeli masz działalności gospodarczą płacisz składkę od minimalnej podstawy to możesz zarobić nawet 100.000, a dochód do zawieszenia renty jest brany wg minimalnej podstawy.

Powrót