Działalność gospodarcza, a uczeń liceum - składki

• Autor wątku Autor wątku rafamalk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafamalk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Jestem pełnoletni, uczę się w liceum, zajmuję się robieniem stron internetowych. Chciałbym zalegalizować moją działalnośc i założyć firmę. Mam jednak kilka pytań.

Czy jako uczeń Liceum będę zwolniony z płącenia składek na ZUS i NFZ? Czy będą mi przesługiwały jakieś ulgi podatkowe?

Jaki sposób opodatkowania będzie dla mnie najkorzystniejszy? Robię około 5-10 stron na miesiąc po średni 150-200zł za jedną.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

1. Uczniowie i studenci nie są zwolnieni z opłacania składek ZUS z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej. Mogą natomiast skorzystać z preferencyjnego opłacania ubezpieczeń społecznych przez okres 2 lat od rozpoczęcia pierwszej działalności gospodarczej. W roku 2008 = 100,57 zł ubezpieczenia społecznego i 195,15 zł (w styczniu i lutym) ubezpieczenia zdrowotnego.
2. Co do opodatkowania, to trzeba samemu przekalkulować. Trudno dać gotową receptę. W każdym razie ja takiej nie dam.

[cytat="Janusz M.":lw48v0w2]1. Uczniowie i studenci nie są zwolnieni z opłacania składek ZUS z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej. Mogą natomiast skorzystać z preferencyjnego opłacania ubezpieczeń społecznych przez okres 2 lat od rozpoczęcia pierwszej działalności gospodarczej. W roku 2008 = 100,57 zł ubezpieczenia społecznego i 195,15 zł (w styczniu i lutym) ubezpieczenia zdrowotnego.[/cytat:lw48v0w2]

Znaczy się ile mnie to wyniesie miesięcznie?

[cytat="Janusz M.":lw48v0w2]2. Co do opodatkowania, to trzeba samemu przekalkulować. Trudno dać gotową receptę. W każdym razie ja takiej nie dam.[/cytat:lw48v0w2]

A jakie mam możliwości wyboru opodatkowania oprócz VATu i Ryczałtu?

[cytat="Janusz M.":3df74kxc][cytat:3df74kxc]Znaczy się ile mnie to wyniesie miesięcznie?[/cytat:3df74kxc]
To tak trudno dodać dwie liczby?[/cytat:3df74kxc]

Nie było by mi trudno, gdybyś mi napisał 100 + 195 =? Nie znam się na tym więc pytam.

Czyli z tego co zrozumiałem mam płacić miesięcznie 300zł bez żadnych ulg, tak?

Powrót