Działalność gospodarcza do przewozów ślubnych

• Autor wątku Autor wątku Koter6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Koter6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Chce kupić auto i założyć działalność gospodarczą aby wykonywać przewozy ślubne. O pomoc w klasyfikacji PKD zwróciłem się do Ośrodka Klasyfikacji i Nomenklatur. Otrzymałem jednoznaczną odpowiedź, że powinienem założyć działalność taksówek osobowych pkd 49.32.Z.
Pytanie brzmi. Czy rejestrując taką działalność i wykonyjąc tylko przewozy ślubne, muszę mieć w dowodzie rejestracyjnym wbitą adnotacje taxi (a co za tym idzie przejęć badanie techniczne na taxi, a więc posiadać niezbędne wyposażenie auta typu taksometr, lampa ostrzegawcza itp)?
Chciałbym świadczyć te usługi bez zabawy w taksometry itp, natomiast nie wiem nawet w jakiej formie potem rozliczać dochody, w sensie wystawiać paragony, faktury..?
Bardzo proszę o pomoc

Kazda tego typu firma dziala na 71.10.Z i nikt nie robi z tym problemow. 49.32 to strzal w kolano.

Z prawnego punktu widzenia wszystkie te firmy działała niezgodnie z prawem, bo znakomita większość z nich wynajmuje auto z kierowcą a 71.10.z tego zabrania.
W moim przypadku działalność music być 100% czysta i zgodna z prawem, gdyż mam szanse otrzymać na ten cel niemałą dotację. Punktem wyjścia jest 49.32.Z gdyż GUS tak osądził. W związku z tym ponawiam postawione pytanie.

Ostatnia edycja:
Czy ktoś mi doradzi chociaż do jakiego urzędu zgłosić się z takim zapytaniem?

Dokładnie do tego co się zwracałeś. Przy jakiejś kontroli US, czy inna instytucja też tam do Łodzi zwróci się o interpretacje.

Chyba źle sformułowałem pytanie. GUS określa tylko klasyfikacje wg kodów PKD, od reszty umywa ręce. A ja zastanawiam się w jaki sposób mogę prowadzić i rozliczać usługi przewozu osób które byłyby płatne ryczałtem za cały przejazd a nie od kilometra czy minuty. Ustawa o transporcie drogowym dopuszcza tzw przewóz okazjonalny. W przypadku takiego przewozu auto NIE MOŻE być wyposażone w taksometr etc. Byłoby mi to na rękę, tylko nie wiem czy mogę świadczyć przewozy okazjonalne pod pkd 49.32.Z.

Powrót