działalność gospodarcza, etat, składka ZUS a ciąża

• Autor wątku Autor wątku kaat24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaat24

Użytkownik
Odpowiedzi
59
witam

pojawiało się kilka tematów w sprawie działalności gospodarczej i ciazy, ale raczej bez odpowiedzi.Nie moige też się ich doszukać w poradniku

Pracuję na pełen etat, od pół roku prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i z tego tytułu opłacam składkę zdrowotną do ZUS

Po urodzeniu dziecka (po zasiłku) zamierzam rozpocząc urlop wychowawczy

Pytanie: czy po urodzeniu dziecka powinna nastąpić zmiana w opłacanaych składkach ZUS. Jeśli tak to od kiedy (od momentu zasiłku macierzyńskiego czy wychowawczego) i jakie trzebą będzie opłacać składki.

ps. dowiadywałam się w ZUSie ale otrzymałam dwie zupełnie różne informacje:what:

W okresie urlopu wychowawczego należy opłacać pełne składki z działalności gospodarczej ( to znaczy społeczne i zdrowotne).
Wydaje mi się, ale to tylko moje zdanie), że jeśli jest to pierwsza działalność gospodarcza, albo przerwa trwała ponad 60 miesięcy, to można skorzystać z preferencyjnego opłacania składek ubezpieczenia społecznego. kod ubezpieczenia 057000

na zasiłku macierzyńskim płaci Pani tylko składkę zdrowotną, na urlopie wychowawczym wszystkie składki. Jeśli zgłosiła się Pani do ubezpieczenia zdrowotnego z kodem 057000 (kodem ulgi) to na urlopie wychowawczym będzie Pani opłacać składki społeczne i zdrowotne z ulgą, do upływu 2 lat od rozpoczęcia działalności. Jeśli zgłosiła się Pani z kodem 051000 to będzie Pani na urlopie wychowawczym opłacać pełne składki na ubezpieczenie społeczne, zdrowotne i Fundusz Pracy.

Do ubezpieczenia zgłaszała Pani na pewno na druku ZUS ZZA, na urlopie wychowawczym trzeba będzie wyrejestrować się ze zdrowotnego i zgłosić na ZUS ZUA, wówczas można zmienić kod ubezpieczenia z 051000 na 057000.

tak, można, ale okres 24 miesięcy ulgi biegnie oczywiście od momentu rozpoczęcia działalności, a nie od momentu zgłoszenia się z kodem 057000.

Powrót