Działalność gospodarcza legalna czy nielegalna?

• Autor wątku Autor wątku Screamers
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Screamers

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
Zwracam się z prośba o udzielenie informacji związanych z pewnym przypadkiem działalności gospodarczej.
Owa sytuacja jest następująca:

Mój znajomy prowadzi indywidualną działalność gospodarczą, która polega na pośrednictwie handlowym. Odprowadza wszelkie składki zdrowotne, społeczne itp. oraz podatek na podstawie marży narzuconej na dany towar. Wszystko wydaje się być legalne...,ale czy do końca? Kolega wystawia w znanym wszystkim serwisie aukcyjnym zegarki, torebki , pędzle i różnego rodzaju rzeczy, które są markowe np. Michaela Korsa.
Ostatnio właśnie poprosił mnie o współpracę, ponieważ chce on założyć już własny sklep internetowy i prosi o grafikę, szablony, word pressy, reklamy itp. (ze mnie to bardziej człowiek techniczny).
Mój znajomy ma swoje kontakty zagraniczne i od tych ludzi sprowadza towar. Komunikuje się z nimi albo poprzez aukcje ,albo poprzez pewnego rodzaju aplikacje. W tych rozmowach, jego dostawcy zapewniają ,ze towar jest oryginalny, że nie jest podróbką, ani repliką.

Teraz nasuwa się kilka pytań:
Czy istnieją w Polsce pewne organy, które sprawdzają z jakich źródeł jest sprzedawany towar przez przedsiębiorce ? (pomijając urzędy celne).

W najgorszym scenariuszu, kiedy okaże się, że towar jest podrobiony to w takiej sytuacji sam przedsiębiorca może się wybronić ukazując swoje wiadomości z dostawcami, których to on został oszukany, ponieważ zapewniano mu,że towar jest oryginalny i z brakiem świadomości sprzedawał repliki?

Z góry bardzo dziękuje za poświecony czas na przeczytanie mojej wiadomości
Bartosz W.

Każdy kto wprowadza towar do obrotu. Ustawa nie przewiduje wyłączeń

Ustawa z dnia 30 czerwca 2000 r. - Prawo własności przemysłowej art. 305

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zatem następnym razem proszę o udzielanie Pytającemu pełnych informacji. :ok: Może z nieśmiałości nie dopytać się.

PS.
Można nawet dodać odnośnik do treści Ustawy znajdujący się na FP.

Jestem świadomy tego, że sprzedawanie tak zwanych podróbek nie jest legalne i wynika to nawet z mojej wiadomości.
Moje pytanie było inne.

W jakich przypadkach i kto może sprawdzić przedsiębiorcę pod względem źródeł i kontaktów, bo z tego co mi wiadomo głównie, urzędy celne sprawdzają czy towar nie jest podrobiony i w razie podejrzeń zachodzą odpowiednie procedury - utylizacja. Skąd zatem wiadomo, że towar jest podrobiony kiedy już znajduje się w kraju i urząd celny "przepuścił" taki przedmiot. Czy istnieją organy, które będą podejmować śledztwo w przypadku kiedy urząd celny nic nie wskazał ?

Dziękuję za zainteresowanie tematem

Gdybyś zainteresował się samodzielnie wskazaną wyżej Ustawą miałbyś odpowiedź:!:
Przepis prawny:
Art. 310.
[Tryby ścigania]

1. Ściganie sprawców przestępstw określonych w art. 303, art. 304 i art. 305 ust. 1 i 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

2. Orzekanie w sprawach o czyny określone w art. 307 i art. 308 następuje w trybie przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia.

Dziękuję za wnoszącą odpowiedź :)
Zakładając czarny scenariusz, kiedy pokrzywdzony zgłosi przedsiębiorce, to rozumiem, że wszystkie źródła, aukcje oraz kontakty będą sprawdzone.

Co się stanie w przypadku kiedy organy prześledzą rozmowy i zauważą, że sam przedsiębiorca został oszukiwany i nie miał świadomości popełnienia przestępstwa?

Co do zasady przestępstwa z Art. 305 pwp można popełnić tylko umyślnie, co jednak może nie uchronić prze odpowiedzialnością cywilnoprawną choćby tutaj z tytułu bezprawnego korzystania ze znaku towarowego.

Powrót