Działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku zapytanie19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapytanie19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam pytanie co oznacza zapis w ustawie o swobodzie prowadzenia działalności gospodarczej: działalność gospodarcza musi być prowadzona w sposób zorganizowany i ciągły w celach zarobkowych...Czy jeśli firma nie ma zleceń to spełnia wymogi tej ustawy jeśli chodzi o cele zarobkowe...Chodzi mi o to że otrzymałem dotację na rozpoczęcie DG i nie miałem zleceń i pup każe mi zwrócić dotację bo nie miałem przychodów... Czy ma do tego prawo?

PUP sparwdził ci dokumentację podatkową?

dostałes od nich jakieś pismo?

Tzn. miałem kontrolę z PUP w celu sprawdzenia sprzętu. Podczas kontroli Pan z urzędu chciał zobaczyć jakieś faktury z przeprowadzonych realizacji.No niestety nie ułożyło się tak jak miało... i nie mam tych zleceń..Wtedy powiedziano mi że jeśli nie będę miał obrotu to dotacja do zwrotu...W umowie nie ma zapisu że muszę mieć obrót mam tylko prowadzić działalność i płacić ZUS. Pan powołał się właśnie na ten zapis w umowie:działalność gospodarcza musi być prowadzona w sposób zorganizowany i ciągły w celach zarobkowych.

I co nikt mi nie pomoże :)

Istotne są przede wszystkim dokładne zapisy umowy, dlatego jeśli masz możliwość to wrzuć jej treść. Trudno orzec czy postępowanie PUP jest dopuszczalne nie znając umowy.
W mojej opinii jeśli PUP z uwagi na brak przychodów chce zażądać zwrotu środków, to taki warunek powinien być zawarty w umowie. Dostałeś już z PUP oficjalne zawiadomienie o konieczności zwrotu środków? Jeśli tak to na jaki zapis umowy powołuje się PUP.

Powrót