Działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku marcos27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcos27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
W tej chwili pracuję w firmie X na umowę o dzieło. Mam możliwość podpisania z pracodawcą umowy stałej na najniższą stawkę + do tego dochodziłaby umowa o dzieło.
Zastanawiam się jednak czy nie lepiej założyć własną działalność gospodarczą. Robiłbym dokładnie to samo co w tej chwili tylko nie na umowę w tej samej firmie X

Aktualnie mam własną działalność gospodarczą ale w Czechach, normalnie odprowadzam tam składki jednak tamta działalność kompletnie nie jest związana z tym co robie w firmie X

Pytanie jest następujące, biorąc pod uwagę że mam działalność w Czechach czy muszę zakładać działalność w Polsce? jakie składki miesięczne z tym się wiążą?

Inne pytania:
1. chciałbym odliczać sobie paliwo, biorąc pod uwagę że zarabiam 3000zł na rękę ile mogę sobie odliczać paliwa tak żeby US się nie przyczepił?
2. czy mogę odliczać paliwo biorąc pod uwagę że auto mam na czeskich numerach? (jeśli nie to mogę przerejestrować auto na polskie tablice)
3. w obecnej firmie zarabiam 3000zł ale za nadgodziny dostaję około 600zł. Domyślam się że przy własnej działalność nie ma czegoś jak nadgodziny? czy w takim razie musiałoby to iść na umowę o dzieło?

Powrót