Działalność na etacie koszty w domu

• Autor wątku Autor wątku krystiannn899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystiannn899

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, chciał bym się dowiedzieć kilka kwestii odnośnie założenia działalności oraz prowadzenia jej. Mianowicie aktualnie jestem na pełnym etacie i chciał bym dodatkowo po pracy świadczyć usługi na własnej działalności. Były by to usługi w zakresie wsparcia it, na początek myślę ze nie będzie to dużo zleceń i prawdopodobnie nie przekroczę kwoty wolnej od podatku lecz potrzebuję działalności aby móc wystawiać faktury wraz z moim numerem nip z doświadczenia już wiem ze 95% klientów będzie chciało takiego dokumentu więc bez działalności nawet jak puki co nie przekroczę kwoty wolnej muszę otworzyć działalność?

Jakie są to koszty związane z działalnością gdy jestem na pełnym etacie?

Składki wszystko już mam odprowadzane w pracy na etacie otwierając działalność koszty będą powielone czy już nie musze opłacać?

Co w przypadku gdy mi coś nie pójdzie mogę zawieszać działalność aby nie mieć kosztów czy muszę po prostu zamknąć?

Musze poinformować mojego obecnego pracodawcę o otwarciu działalności?

Jak wyglądają koszty mediów? Mieszkam w domu i działalność musze gdzieś zarejestrować, chciał bym po prostu zarejestrować na miejsce zamieszkania. Pytanie czy nagle nie zdrożeje mi prąd gaz do ogrzewania domu bo widomo ze firmy mają inne dużo większe stawki za media. Muszę jakoś wydzielić jeden pokój gdzie będę pracował jakiś podlicznik?

Składek społecznych z tytułu DG nie będziesz musiał płacić.
Natomiast zapłacisz składkę zdrowotną.
DG można zawiesić. Okres zawieszenia nie może być krótszy niż 30 dni.
W kwestii siedziby DG we własnym domu - jeśli DG (z uwagi na jej charakter) nie wymaga wydzielenia pod jej prowadzenie osobnej powierzchni (np. wykonujesz ja w tym samym pokoju, przy tym samym biurku, z którego korzystasz prywatnie), to nie musisz takiej powierzchni wydzielać.
Natomiast należałoby poinformować o tym fakcie urząd gminy - wyjaśniając, że żadna część domu nie została przeznaczona pod działalność. W innym przypadku UG może naliczyć wyższe stawki podatku od nieruchomości (jak za lokal gospodarczy).

Powrót