Działalność nierejestrowa a nazwa przedsiębiorstwa

• Autor wątku Autor wątku badacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

badacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Według ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2019/1148 z dnia 20 czerwca 2019 r. w sprawie wprowadzania do obrotu i stosowania prekursorów materiałów wybuchowych jako użytkownik zawodowy prowadzący działalność gospodarczą mam prawo nabywać prekursory, pod warunkiem wypełnienia oświadczenia nabywcy zawartego w załączniku IV. Jako, że prowadzę działalność nierejestrową, nie mam zarejestrowanej nazwy przedsiębiorstwa. Posiadam NIP. Co wpisać w oświadczeniu w polu Przedsiębiorstwo oraz Stanowisko?

badacz napisał:
w sprawie wprowadzania do obrotu i stosowania prekursorów materiałów wybuchowych
A jesteś pewien, że możesz tym handlować bez spełnienia dodatkowych wymogów?

Zobacz art. 6. Jeśli musisz uzyskać zezwolenie, wpis do rejestru działalności regulowanej, koncesję lub cokolwiek takiego to automatycznie wypadasz z działalności nierejestrowanej.

Artykuł 6 dotyczy przeciętnego użytkownika, czyli osoby działającej w celach niezwiązanych z działalnością handlową, gospodarczą lub zawodową.
Na liście uprawnień https://pliki.biznes.gov.pl/biznes-pl/20221213/lista_uprawnien_upd12-2022.pdf nie ma obowiązku koncesji, zezwolenia ani wpisu do rejestru działalności regulowanej na przerób prekursorów materiałów wybuchowych. Jest tylko mowa o prekursorach kategorii 1, czyli o prekursorach narkotyków, których nie będę używał.

Nazwą (firmą) osoby fizycznej jest jej Imię i Nazwisko.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. W polu Stanowisko mogę wpisać "właściciel", a może "prezes";-)?

Ostatnia edycja:
Ja bym wpisał "właściciel".

Powrót