działalność nierejestrowana a emerytura

• Autor wątku Autor wątku dark41
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dark41

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
mam kilka pytań:

1.Czy będąc na emeryturze mozna prowadzic działalność nierejestrowaną handel w internecie rzeczy nowe i używane?
2. Czy do limitu 3200 w działalności nierejestrowanej wlicza się emerytura?
3. Czy przychody z działalności rejestrowanej wliczają się do 14 emerytury czy będzie ona pomniejszona?

ad.1 Tak. Ale niektóre towary wymagają bycia VATowcem
ad.2 Nie
Ad.3 nie wiem, ale wg mnie nie.

dziękuje mam jeszcze pytanie dochody współmałżonka również nie są brane pod uwagę ? i na koniec roku wystarczy złożyć pit 36

Czy musze miec rachunki, faktury kosztów towarów, jesli nie chce ich rozliczać w kosztach? w kosztach chciałbym ująć jedynie koszty wysyłki i ewentualna prowizje serwisu

Czy ktoś zna odpowiedz czy przy działalności nierejestrowanej trzeba mieć rachunki kosztów towarów jeśli nie chce ich się później rozliczać w kosztach?

W mojej ocenie powinieneś się oprzeć na rozporządzeniu w zakresie prowadzenia PKPiR, która w zakresie zakupu towarów/materiałów nie daje wyboru i nakazuje ujmować w kosztach.
Po drugie - wg mnie jesteś zobowiązany wykonać spis z natury, który bez dowodów zakupu byłby nierzetelny.
Oczywiście moje przemyślenia są w oparciu o PKPiR.

Dochody małżonka nie są brane pod uwagę.

sekStans napisał:
W mojej ocenie powinieneś się oprzeć na rozporządzeniu w zakresie prowadzenia PKPiR, która w zakresie zakupu towarów/materiałów nie daje wyboru i nakazuje ujmować w kosztach.
Po drugie - wg mnie jesteś zobowiązany wykonać spis z natury, który bez dowodów zakupu byłby nierzetelny.
Oczywiście moje przemyślenia są w oparciu o PKPiR.

Dochody małżonka nie są brane pod uwagę.
a sprzedaż np. przedmiotów z wystawki ? przy działalności nierejestrowanej trzeba prowadzić ewidencje uproszczoną, ale nigdzie nie mogę znaleść jak to jest z kosztami bo raczej jesli nie chce np ujmować tego w kosztach to nadal muszę mieć jakiś dowód ile ten przedmiot jest wart? jak jest z kasa fiskalną jesli obrót ponad 20tys musi ona być?

Ostatnia edycja:
Powrót