Działalność nierejestrowana a vat

• Autor wątku Autor wątku Dennis5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dennis5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witajcie,

Potrzebuję uzyskać odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań.

Planuję rozpocząć działalność nierejestrową, która ze swojej specyfiki wymaga ode mnie założenia kasy fiskalnej i w związku z tym również bycia czynnym podatnikiem vatu.

1) Czy muszę mieć nadany nip, żeby móc zarejestrować się jako podatnik vat?

2) Czy jeżeli nie, to czy będzie to miało wpływ na zwrot należnego podatku vat z faktury kosztowej na wystawionej na moje imię i nazwisko.

3) Zakładając, że zgłoszę się do nip-7 i nadam nr nip, a następnie zarejestruje się jako czynny podatnik vat, czy coś mi grozi jak nie uda mi się sprzedać żadnej ze swoich usług do końca roku? Jakie rodzi to na mnie obowiązki?

4) Co w sytuacji gdy wydam sporo środków na ulotki, będę miał na to fakturę na nip lub imienną i do końca roku nie sprzedam żadnej usługi? Czy mogę rozliczyć należny vat? Czy koszta będe mógł odzyskać na koniec roku w zeznaniu rocznym?

5) Chciałbym skorzystać z ulgi na kasę fiskalną online, podobna sytuacja. Jak to się ma do sytuacji gdybym nic nie sprzedał, czy mogę otrzymać ulgę oraz czy mogę rozliczyć kasę w koszty i otrzymać zwrot podatku należnego?

6) Jakie obowiązki nakłada na mnie posiadanie kasy fiskalnej, tj. czy w przypadku braku sprzedaży musi być robiony raport miesięczny, albo musi mieć ona dostęp do zasilania?

Z góry dziękuje za odpowiedzi! Pozdrawiam! :)

Dennis5 napisał:
Witajcie,

wymaga ode mnie założenia kasy fiskalnej i w związku z tym również bycia czynnym podatnikiem vatu. )

Kasa fiskalna nigdy nie była i nie jest związana z podatkiem VAT.
To tylko urządzenie do rejestrowania obrotu.
Co to za działalność?

sekStans napisał:
Kasa fiskalna nigdy nie była i nie jest związana z podatkiem VAT.
To tylko urządzenie do rejestrowania obrotu.
Co to za działalność?

Jasne. Źle się wyraziłem. Po prostu działalności tej nie obowiązuje zwolnienie z rejestrowania obrotu na podstawie kasy fiskalnej, a ponad to istnieje obowiązek zarejestrowania jako vatowiec. - usługi doradztwa prawnego na rzecz osób fizycznych, a konkretniej wypełnianie formularzy i wniosków do konkretnych jst co kwalifikuje się pod to.

Czy muszę mieć nadany nip, żeby móc zarejestrować się jako podatnik vat?
Tak.

Zakładając, że zgłoszę się do nip-7 i nadam nr nip, a następnie zarejestruje się jako czynny podatnik vat, czy coś mi grozi jak nie uda mi się sprzedać żadnej ze swoich usług do końca roku?
Nie

Co w sytuacji gdy wydam sporo środków na ulotki, będę miał na to fakturę na nip lub imienną i do końca roku nie sprzedam żadnej usługi? Czy mogę rozliczyć należny vat? Czy koszta będe mógł odzyskać na koniec roku w zeznaniu rocznym?
2xTak

Dennis5 napisał:
5) Chciałbym skorzystać z ulgi na kasę fiskalną online, podobna sytuacja. Jak to się ma do sytuacji gdybym nic nie sprzedał, czy mogę otrzymać ulgę oraz czy mogę rozliczyć kasę w koszty i otrzymać zwrot podatku należnego?

6) Jakie obowiązki nakłada na mnie posiadanie kasy fiskalnej, tj. czy w przypadku braku sprzedaży musi być robiony raport miesięczny, albo musi mieć ona dostęp do zasilania?

Potrzebuje upewnić się jeszcze co do tych dwóch pytań dotyczących stricte kasy fiskalnej, zna ktoś temat? :)

Powrót