Działalność Nierejestrowana a wynajem sprzętu

• Autor wątku Autor wątku Dawidowy89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawidowy89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Szanownych Państwa
Z racji tego że posiadam kilka przyzwoitych dronów wpadłem na pomysł niewielkiego zarobku na ich wynajmowaniu czyli takiego mieszczącego się w granicach działalności nierejestrowanej (do 1300zł). Mam jednak w związku z tym kilka pytań:
- Czy przy zawarciu umowy najmu sprzętu podlega ona "ozusowaniu" w jakiś sposób ?
- Rozumiem że jeśli chciałbym udostępniać sprzęt firmom to muszę posiadać NIP ?
- Czy muszę posiadać kasę fiskalną ?(wydaje mi się że nie)
- Czy wystarczą paragony i FV generowane przez ogólnodostępne aplikacje?
- Czy zawierając na umowe najmu sprzętu klauzulę że nie ponoszę odpowiedzialności za szkody wyrządzone dronem podczas najmu faktycznie taki zapis ma moc prawną ?
- Rachunki i FV za wynajmy ewidencjonuję i wpisuję poźniej sumę na zeznaniu podatkowym ?
- Od kwoty przychodu będę musiał zapłacić 17% podatku czyli zakładając maksymalne 15 600zł na cały rok , muszę póżniej odprowadzić 17% podatku dochodowego czyli 2 652zł ?

Narazie to tyle. Z góry Państwu dziękuję za udzielone odpowiedzi.

Dawidowy89 napisał:
... niewielkiego zarobku ... mieszczącego się w granicach działalności nierejestrowanej (do 1300zł). ...
Pomijając już nawet fakt, że temat prowadzenia działalności nie będącej działalnością gospodarczą był już wielokrotnie omawiany, pragnę zaproponować na początek uzupełnienie wiedzy na temat czym jest przychód, a czym jest dochód, zarobek. Wspomniana działalność jest limitowana wysokością przychodu.

Powrót