Działalność nierejestrowana , kwota netto czy brutto

• Autor wątku Autor wątku nakpotan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nakpotan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
chcę świadczyć drobne naprawy będąc na działalności nierejestrowanej.
``Działalność nierejestrowana może być prowadzona do określonego limitu przychodów, który nie może przekroczyć w 2025 r. kwoty 3499,50 zł miesięcznie`` i ok. Nie będę VAT-owcem. Czy podana kwota w jakiej mam się zmieścić miesięcznie czyli 3499,50 zl to jest kwota NETTO czy BRUTTO .
Zadawałem to pytanie kilku doradcom podatkowym , kilku dziewczynom z biur rachunkowych z TIK_TOKA itp ..i o dziwo zdania są podzielone, !! Zgłupiałem !
To ile faktycznie może mi wpłynąc co miesiać MAXYMALNIE na konto pieniędzy od ludzi , ktorym będę coś naprawiać ? Wiem ,że to usluga i zlecający ma zaplacic od tej uslugi składkę do ZUS. Ale czy mogę otrzymac co miesiac na konto MAX 3499,50 zl NETTO ? czy mam od tej kwoty odjąc jakiś podatek ??? i wtedy to będzie BRUTTO ..ale jaka to będzie kwota ? Pozdrawiam

Jak nie jesteś VATowcem to netto równa się brutto - więc w czym problem?
Twój przychód nie może przekroczyć 3499,5 zł

Podatku w trakcie roku żądnego nie wpłacasz.

Jak wpływa do Ciebie zapłata to jest to twoja kwota brutto i musi się zmieścić w limicie 3499,50 zł.

Dopiero w rozliczeniu rocznym zapłacisz (albo i nie) podatek, więc siłą rzeczy nie może on mieć żadnego wpływu na limit.

Kwota netto jaką faktycznie zarobisz po uwzględnieniu podatku zależy od tego czy masz inne dochody, czy rozliczasz się z małżonkiem etc. etc.

Wpisz w google: "kalkulator podatku od działalności nierejestrowanej" i podstaw swoje zarobki - tam będziesz miał kwotę, którą będziesz musiał dopłacić w rozliczeniu.

Powrót