Działalność nierejestrowana

• Autor wątku Autor wątku szymbon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymbon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam, czy chcąc "założyć" działalność nierejestrowaną, muszę założyć konto firmowe? Czy może być to nowy rachunek osobisty? Oddzielający oszczędność, od pseudo firmy? Z tego co się dowiedziałem, miesięczny przychód nie może przekraczać 1125zł ( nie wiem czy jest to kwota brutto czy netto ). Jeżeli moje przychody będą ciągle poniżej, lub równe wymienionej wyżej kwocie, i nie przekroczę kwoty wolnej od podatku, lub w stopniu niewielkim zostanie mi doliczony VAT w wysokości 18% dobrze rozumiem? Prosiłbym o odpowiedź, z racji tego, że jestem studentem chciałbym jakoś dorobić, nie zakładając własnej działalności, a jednocześnie godząc czas wolny z nauką oraz pracą

Najpierw zapoznaj się z definicją przychodu. Nie wiem co studiujesz ale troszke wstyd że tak podstawowej definicji nie znasz. Podatau VAT nie płacisz bo nie jesteś podatnikiem VAT czynnym więc nie płacisz VAT. Mam wrażenie że nie wiesz nawet co to jest podatek VAT. Również zapoznaj się z tym. Gdy poznasz juz definicje wróć tutaj i zadaj pytanie ponownie. 18% (teraz 17%) to się płaci podatek dochodowy PIT.

Chodzi mi o to, czy jak będę miał dochody od różnych osób, w różnych kwotach ( wyprzedaż mojego zbędnego zaplecza domowego) nie przekraczającym 1125zl miesięcznie a spodziewane kwoty do 50zl czy nie będę miał problemów z urzędem skarbowym, gdy przychody będą przychodziły na konto osobiste, rozumiem że na koniec roku muszę wszystkie te przychody odznaczyć w PIT, ale czy podczas samego działania na rynku nie będzie problemów

szymbon napisał:
... jak będę miał dochody o...
Wróć do postu #2 i przeczytaj go jeszcze raz ze zrozumieniem.
szymbon napisał:
... wyprzedaż mojego zbędnego zaplecza domowego ...
Nie ma to nic wspólnego z prowadzeniem działalności nie będącej działalności gospodarczą.

No dobra, a gdybym otrzymywał przelewy za usługi tj. ranga na serwerze do gry, ale ciągle poniżej 1250 miesięcznie, mi teraz chodzi tylko o problemy z urzędem skarbowym

Tak racja, mój błąd 1125, v
Przez limit przychodu rozumiem, że urząd skarbowy nie będzie miał do mnie żadnych zarzutów gdy na konto będą wpływały takie kwoty, jednak czy od tej sumy odlicza się darowizn od rodziny oraz stypendium? Czyli przykładowo miesięcznie przychód ze stypendium to 600zl więc miesięcznie zostaje mi 525?

Przychód z działalności to nie darowizna ani stypendium.

Reasumując, mogę na drugie konto bankowe prowadzić działalność nierejestrowana, do 1125zl przychodu miesięcznie, i spokojnie manipulować tymi pieniędzmi na konto główne (osobiste) i na koniec rozliczyć się PITem

Konto, chcę stworzyć aby poprawnie wpisać dochód w rozliczeniu, czy nie będzie problemu z tym czy to paypall, czy też np jakiś polski bank? I czy jeżeli jednorazowo wyśle przykładowo z takiego paypall sumę z 2 miesięcy i będzie tam 2200 zł, też nie będzie problemów?

To nie ma nic wspólnego z działalnością nie będącą działalnością gospodarcza.

Może innaczej mając serwer gry, chcę sprzedać graczom usługę, ktora daje większe możliwości niżeli ma standardowy użytkownik. To już się zalicza chyba pod działalność nierejestrowana? I czy takie wpłaty jak wspomniałem za usługi mogę przyjmować na wspomniany wyżej paypall, dalej zachowując próg 1125zl, czy też musi to być polskie konto bankowe?

szymbon napisał:
... pod działalność nierejestrowana? ...
To potoczna nazwa, której nie znajdziesz w przepisach prawnych. Zapoznaj się z treścią Art. 5. Prawa przedsiębiorcy.

Czyli mogę spokojnie sprzedawać usługi puki nie wyjdę powyżej 50%, gdy już to zrobię wtedy muszę rejestrowac działalność, dobrze rozumiem?

Powrót