Działalność nierejestrowana

• Autor wątku Autor wątku nikolap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikolap

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam pytanie dotyczące otworzenia działalności gospodarczej.
Zamierzam otworzyć salon stylizacji rzęs, na początku chciałabym zobaczyć, czy się w tym odnajdę. Wynajęłam lokal bez podłączonego licznika energii elektrycznej. Aby go założyć powinnam zgłosić w tauronie wniosek o zawarcie umowy kompleksowej na taryfę C1. Aby to zrobić muszę posiadać numer NIP.
Czy jest możliwość założenia tego licznika przy działalności nierejestrowanej, gdzie nie ma przyznanego numeru NIP?
Zadałam podobne pytanie księgowej, ale nie wie jak to miałoby wyglądać.

Dziękuję

Zamierzam otworzyć salon stylizacji rzęs, na początku chciałabym zobaczyć, czy się w tym odnajdę.
Ale wiesz, że definicja działalności gospodarczej nie opiera się wyłącznie o kryterium dochodowe?

Aby go założyć powinnam zgłosić w [...] wniosek o zawarcie umowy kompleksowej na taryfę C1.
A zakład robi jakiś problem z założeniem licznika na taryfę G albo przedpłaconego?

Ostatnia edycja:
Warto jeszcze się zastanowić poczytać nad podejście ZUS do takich działalności. W sprzeczności do idei jej wprowadzenia - ZUS uważa, że należy takie świadczenie usług traktować jako umowy zlecenie (zgłosić, oskładkować). Oczywiście przy takiej działalności (usługobiorcą osoby fizyczne nie prowadzące działalności) ten problem nie wystąpi.

Kolejna sprawa: w życiu nie uwierzę, że jesteś w stanie z (maksymalnego) przychodu 1745 zł opłacić czynsz lokalu (piszesz o wynajmie), prąd, zakup materiałów i osiągnąć zysk.
Z góry widać jak na dłoni, że nie będą wykazywane wszystkie przychody by zmieścić się w limicie przychodu dla działalności nierejestrowanej.

Słabo widzę ten pomysł.

Witam,
chodzi mi o to, że jeszcze niczego nie rejestruję, a lokal, który chcę wynająć jest lokalem uzytkowymi wymaga remontu, a nie mogę go wykonać, ponieważ nie ma licznika prądu

Do założenia licznika zwykle ZE wymaga wykazania prawa do lokalu - idź z umową jego użyczenia czy najmu do ZE i wtedy powinno się udać założyć licznik (na razie na taryfę inną niż dla firm).

Problem został rozwiązany. Dzwoniłam do tauronu i na czas remontu powinnam złożyć podanie jako klient indywidualny i zaznaczyć taryfę przemysłową C.
Dziękuję za pomoc.

Powrót