Działalnośc nierejstrowana, a zamknięta rok temu firma

• Autor wątku Autor wątku magu70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magu70

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Rok temu (dokładnie 31 stycznia 2022) zamknąłem firmę. Podjąłem pracę na zasadzie uop. Mam teraz pomysł na dodatkowy zarobek (sprzedaż produktów cyfrowych). Czy zgodnie z prawem będę musiał otworzyć ponownie firmę (już skorzystałem wcześniej ze wszystkich zniżek i ulg) i płacić pełną stawkę zus, mimo, że przez pierwsze kilkanaście miesięcy mogę zarobić grosze (wartość produktu to 40zł per unit)?
Tak naprawdę chciałbym przetestować na ten moment produkt, czy w ogóle będzie zainteresowanie. Traktuje to jak dodatkowy zarobek na tzw. "waciki". Przewiduje, że miesięcznie sprzedam około 5-10 sztuk.
Chciałbym w pełni sprzedać wszystko legalnie, nie chce mieć dodatkowych problem. Czy będę musiał wystawiać na to fakturę jako osoba fizyczna? Produkt będzie sprzedawany głównie na portalu ETSY i FACEBOOK

Ostatnia edycja:
Od zamknięcia DG musi minąć 60 miesięcy abyś mógł zająć się działalnością nierejestrowaną.

Na nierejestrowanej obowiązkowo trzeba wystawiać rachunki/faktury (dla zwolnionych podmiotowo z Vat) oraz prowadzić ewidencję sprzedaży.

magu70 napisał:
płacić pełną stawkę zus
Nie pełną jak masz zatrudnienie w oparciu umowę o pacę z min. minimalnym wynagrodzeniem.

magu70 napisał:
Czy zgodnie z prawem będę musiał otworzyć ponownie firmę
Tak.

magu70 napisał:
Czy będę musiał wystawiać na to fakturę jako osoba fizyczna?
Osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą czyli przedsiębiorca.

ameliaameliaamelia napisał:
Na nierejestrowanej obowiązkowo trzeba wystawiać rachunki/faktury (dla zwolnionych podmiotowo z Vat)
Bzdura.
Obowiązek dotyczy tylko nabywcy przedsiębiorcy. Jeśli nabywcą jest konsument to tylko na żądanie.

PanGonzo napisał:
Nie pełną jak masz zatrudnienie w oparciu umowę o pacę z min. minimalnym wynagrodzeniem.

Tak.

Osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą czyli przedsiębiorca.

Bzdura.
Obowiązek dotyczy tylko nabywcy przedsiębiorcy. Jeśli nabywcą jest konsument to tylko na żądanie.

Rzeczywiście... "W działalności nierejestrowanej nie musisz wystawiać rachunków ani faktur. Masz jednak taki obowiązek, gdy klient Cię o to poprosi"

ameliaameliaamelia napisał:
Rzeczywiście... "W działalności nierejestrowanej nie musisz wystawiać rachunków ani faktur. Masz jednak taki obowiązek, gdy klient Cię o to poprosi"
Dalej bzdura. Jeśli nabywcą jest przedsiębiorca to jest bezwzględny obowiązek wystawienia faktury niezależnie czy nabywca chce czy nie chce. Jeśli konsument to tylko na żądanie.

A cytowanie na żywca ze stron internetowych wymaga chociaż wskazania źródła ze względu na poszanowanie praw autorskich.

Powrót