działalność polskiej firmy w niemczech

• Autor wątku Autor wątku barsza3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barsza3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam serdecznie chce załozyc firme w polsce ktora bedzie rekrutowala i wysylala do niemieckich rodzin opiekunki osob starszych i jezeli firma polska posatki i zus w polsce to co musze placic albo zglaszac w niemczech co prawo niemieckie mowi o takich jak ja zaznaczam ze umowa bedzie podpisywana bezposrednio z rodzina niemiecka bardzo prosze o dokladne informacje bo nie znalazlam radcy prawnego w polce ktory cos wie na ten temat tylko moge takiego znalesc w niemczech (chyba ze nie umiem szukac):mad:

Napisałeś w połowie bezosobowo; "Umowa będzie podpisywana bezpośrednio z rodziną niemiecką...", z czego wynika, że jedną ze stron umowy będzie niemiecka rodzina, kto będzie drugą stroną tej umowy? Czy opiekunka będzie stroną tej umowy, czy Twoja firma? To jest ważne pytanie, ponieważ musisz się zdecydować, czy Twoja firma w Polsce bądzie pracodawcą opiekunek, czy też opiekunki będą miały bezpośrednie umowy z niemieckimi rodzinami (?), zaś Ty (co jest możliwe i dopuszczalne) bądziesz otrzymywał jakąś prowizję od rodziny niemieckiej za znalezienie i pośredniczenie w zawarciu umów pomiędzy opiekunkami, a rodzinami, bądź także jakąś prowizję od opiekunek za znalezienie niemieckiej rodziny.

barsza3
Witam
Z Polski są wysyłane do Niemiec osoby do opieki osób starszych
1.Umową z firmą wysyłającą z Polski
2.Ubezpieczenie Polskie z ZUS lub turystyczne.
3.W razie choroby zjazd do Polski
4.Brak ubezpieczenia Niemieckiego brak meldunku.
5,Gdzie szukać lat przepracowanych za granicą i czy taka praktyka jest legalna.
Pozdrawiam

chcialabym zeby opiekunki mialy chociaz czesciowe ubezpieczenie i lata do rety a jesli panstwo chcecie wiedziec to prawie wszystkie firmy w polsce zatrudniaja na 1/4 etatu a w miesiacach pracy na caly etat wiem jak to wyglada bo pracuje w tym zawodzie juz 10 lat i tez na podobnych warunkach ja wiem ze najlepiej byloby zatrudnienie w niemczech ale to sie wiaze z duzymi kosztami co licuje potem na wynagrodzenie bo wbrew pozorom rodziny nie chca za duzo placic chce zatrudniac na umowe o prace tylko nie wiem co ze skarbowka niemiecka itp.jak to do konca wyglada bo w plsce to juz chyba wiem czy znacie panstwo ten temat ze strony prawa niemieckiego?

Powrót