Działanie Biura Podatkowego na niekorzyść klienta.

• Autor wątku Autor wątku Redington
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Redington

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam, wiem, że biuro rachunkowe nie odpowiada za klienta ale czy samo za siebie już tak?

Sytuacja wygląda tak, że rozliczałem podatek z Czech. Mam dwoje dzieci, jedno z poprzedniego małżeństwa. W tym roku rozliczałem się za ostatnie 3 lata. Wziąłem ulgę na dwoje dzieci. Z ustaleń w obydwu urzędach, czeskim i polskim, wynika, że mogę odliczyć ulgę na dziecko w Czechach, a matka dziecka jednocześnie w Polsce. Mało tego, wiem już, że mogę odliczyć ulgę również na dziecko, które ze mną nie zamieszkuje.

Przechodząc do sedna sprawy. Poprzednie 3 lata rozliczałem z pomocą innego biura, które twierdziło, że nie mam prawa do odliczenia ulgi na starsze z dzieci gdyż, ze mną nie zamieszkuje. Upierałem się przy tym, że jednak chcę odliczyć ulgę na starsze dziecko itd. Jednak był to już praktycznie ostatni dzień na wysłanie dokumentów więc dałem się przekonać, że to biuro ma rację.

Czy mogę z tym coś zrobić? Konkretnie, żądać wyrównania poniesionej, jakby nie patrzeć, przeze mnie straty?

prościej będzie po prostu skorygować zeznania podatkowe za poprzednie lata.

Redington napisał:
Czy mogę z tym coś zrobić? Konkretnie, żądać wyrównania poniesionej, jakby nie patrzeć, przeze mnie straty?

Żadnej straty nie poniosłeś - zrobisz korektę i dostaniesz zwrot.
Mógłbyś się z nimi szarpać o odsetki - ale wg mnie dla takich znikomych kwot nie warto.

Jesteście przekonani, że czeski fiskus przyjmie korekty za lata 2015/16/17?

Tego nie wiem. Utkwiło mi po szybkim przeczytaniu, że sprawa dotyczy ostatnich 3 lat.
Ale roszczenie wobec biura wg mnie już się przedawniło. Ale pewności nie mam.

niestety, w Czechach korekty są możliwe TYLKO do _trzech_ lat wstecz, (w Polsce do pięciu lat wstecz).

Powrót