Działanie komornika

• Autor wątku Autor wątku Rudzia236
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rudzia236

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Może mi ktoś wyjaśni w jaki sposób komornik egzekwuje dług od dłużnika alimentacyjnego.Dostałam kilka miesięcy temu pismo,ze komornik zwraca się z zapytaniem miedzy innymi do Zus-u,teraz się dowiaduję,ze mój ex od czasu rozprawy o alimenty legalnie pracuje(ukrywał to przede mną)komornik tez widać do tego nie doszedł(ciekawe dlaczego) płaci mi co prawda bieżące alimenty ale zaległych niestety nie ma podobno z czego egzekwować,co najmniej to dziwne bo skoro dłużnik pracuje to przecież może zająć mu część wypłaty,a może ja źle rozumuję? Proszę o wyjaśnienie mi tego.Z góry dziękuję

Komornik na poczet alimentów może zając do 60% wynagrodzenia. Może napisz w dziale Komornik i postępowanie egzekucyjne bądź tam poszukaj w archiwum.

Wiem,ze może zająć tylko dlaczego przez pół roku tego nie zrobił? Jeżeli w złym dziale zamieściłam ten post to proszę o przeniesienie.

A bieżące alimenty otrzymujesz przez komornika, czy ex osobiście robi Ci przelew?

Bo jeśli przez komornika, to może właśnie te 60% jest już zajęte?
Komornik musi wysyłać co jakiś czas pytanie ZUS'u, żeby sprawdzić czy może dłużnik, gdzieś jeszcze nie pracuje.
A mówiłaś komornikowi gdzie pracuje dokładnie Twój ex?
Mój ex np. też podobno pracuje legalnie (tak twierdził), tylko jakoś dziwnie ZUS nie miał o tym info. Ostatecznie okazało się, że jest to praca na czarno i komornik nie ma jak zająć wypłaty. :(

Bieżące alimenty płaci komornik,potrącane są z renty powypadkowej jaką ex otrzymuje z Zus-u,po za tym jest to kwota 180 zł wiec na pewno nie jest to 60 % wynagrodzenia.Nic nie mówiłam komornikowi bo sama się dopiero dowiedziałam,jest to praca na umowę,wiem to od zmiennika ex,bo on sam trzyma to w wielkiej tajemnicy

To czym prędzej, zadzwoń do komornika (mój przyjmuje takie info przez tel. ) albo się udaj i powiedz mu, że były pracuje w takiej i takiej firmie, w takiej i takiej miejscowości, na umowę o pracę itd. Jak byś jeszcze wiedziała w jakim banku były ma konto to w ogóle byłoby super!
Wtedy komornik od razu wejdzie mu na konto. Ale że konto można szybko zmienić, to lepiej, żeby bezpośrednio u pracodawcy zajął wypłatę.
Pamiętaj, że jak tylko uzyskasz kiedykolwiek, jakiekolwiek info o pracy ex lub jakimś wzbogaceniu, czy coś to od razu zgłaszaj to komornikowi. Zawsze może coś zlicytować na poczet długu, ale najpierw musi wiedzieć, że ów dłużnik ma jakiś majątek. :)
A najlepiej dzwoń sobie raz w miesiącu, albo raz na dwa miesiące i wypytuj komornika, co tam nowego słychać w Twojej sprawie. Czy coś robi, czy wysyłał jakieś zapytania gdzieś, czy przeprowadzał wywiad w miejscu zamieszkania dłużnika itd. A co! :)

Powrót