Działka budowlana a uciążliwa działalność w pobliżu

• Autor wątku Autor wątku omegarules
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

omegarules

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Temat dotyczy nieruchomości i uciążliwości związanych z budową zakładu przemysłowego w najbliższej okolicy.

Rok temu zakupiłem działkę budowlaną od miasta, działka bez mpzp - miasto wydzieliło kawałek terenu po dawnym lesie i podzieliło na kilkanaście działek ok 1000m2 każda.

Wniosłem o warunki zabudowy - budynek mieszkalny, wszystko ok.

Podczas świąt dowiedziałem się przypadkiem, że miasto podjęło uchwałę odnośnie wydzierżawienia działki znajdującej się 200m od mojej (10000m2) na okres 20 lat dla firmy posiadającej już działkę podobnej wielkości obok. Całość terenu ma być przeznaczona pod działalność polegającą na przetwarzaniu bio odpadów zielonych. Jak by sam fakt typu działalności takiego zakładu był za mało przerażający to inwestor przedstawił wizję ciężkiego transportu drogowego (tir) w ilości 20 aut dziennie (średnio). Z racji braku alternatywnego dojazdu, całość ruchu będzie poprowadzona 10m od mojej działki (pierwotnie burmistrz miasta zapewniał, że wąska droga gminna znajdująca się przy działkach, z racji małego ruchu będzie przekształcona w pieszo-jezdnię). Inwestor uzyskał warunki środowiskowe na budowę zakładu (uciążliwość do 100m), więc miasto rozkłada ręce, że nic nie może zrobić, bo inwestor działa na swojej działce.

- czy jest możliwość uzyskania jakiegokolwiek odszkodowania za uciążliwość związaną z ruchem drogowym - jeśli tak to od kogo?
- oglądałem sesję rady miasta na której udzielono zgodę na dzierżawę dodatkowej działki i podczas debatowania radni zostali wprowadzeni w błąd - ich decyzja o zgodzie na wieloletnią dzierżawę była poparta argumentami o braku możliwości zatrzymania inwestycji, bo zostali oni poinformowani, że w razie braku zgody na dzierżawę działki inwestor może wydzierżawić inną działkę obok - do działki obok nie ma jednak ustanowionej drogi dojazdowej (brak dojazdu) a dzierżawca nie ma prawa wnioskować o ustanowienie drogi, więc tu byłaby możliwość zablokowania inwestycji - czy można jakoś podważyć decyzję rady miasta?

Powrót