Działka budowlana (dom odwrotnie)

• Autor wątku Autor wątku lejbass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lejbass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich, postaram opisać się mój problem i liczę na zacne grono eksperckie, które pomoże mi rozwiązać problem lub podpowie;
mianowicie sprzedałem działkę przed upływem 5 lat i kupiłem inną z rozpoczętą budową aby nie stracić pieniędzy chciałem wyremontować dom w celu aby środki finansowe włożyć w nowe lokum, a nie "stracić". Sprzedający twierdził, że nie ma żadnych dokumentów, jedyne jakie są, są w starostwie po czym nalegał na sprzedaż (on działkę dostał w rozliczeniu i nic z nią nie robił), kupiłem. Po wyciągnięciu dokumentów okazało się, że budynek na mapce jest postawiony odwrotnie niż w rzeczywistości ( dłuższym bokiem na żywo stoi do drogi, a na mapce i projekcie stoi krótszym). Jestem w kropce i liczę na rady, co dalej, pozwolenia o dziwo na budowę, i pierwsze dwa wpisy w dzienniku budowy są została udzielona zgoda i wydane pozwolenia dom postawiono ale odwrotnie. Osoba pozbyła się problemu i teraz mam go ja. Chciałbym doprowadzić sytuacje do skutku co mam zrobić dalej? Samowola budowlana to raczej nie jest lub może ktoś uzna, że jest (no ale pozwolenia zostały wydane, ktoś to podbijał i zgody wydawał) finalnie dom postawiono odwrotnie niż na planie. Co i gdzie mam dalej zgłosić "o legalizacje" ? 20 lat mija za 2 lata termin wkładu pieniędzy z poprzedniej działki mi przepada, złożyć wniosek o legalizacje ? Czy to jest samowola budowlana ? Jakie kroki dalej mam podjąć abym mógł tam mieszkać ? Czy pozwać sprzedającego i wnieść o zwrot kosztów ( ale chcę tą działkę), czy pozwać go o zadośćuczynienie ma jakąś kwotę o wprowadzenie w błąd. Liczę na was ;)

Powrót