Działka oddana przez wlaściciela pod inny cel niż zrealizowano

• Autor wątku Autor wątku piotrt43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrt43

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Może ktoś mi pomoże/wyjaśni pewną kwestię. Około 30-35 lat temu grupa osób właścicieli łąk przy domowych oddała na rzecz gminy duży obszar, gdzie miało powstać boisko sportowe, szkoła lub inny obiekt publiczny. Jednak z czasem gmina teren ten sprzedała i powstało osiedle domków jednorodzinnych. Jak można sprawdzić na jakiej podstawie, jaka decyzja, kiedy ect. to się stało? Nie ukrywam, sprawa mnie nurtuje od lat, gdyż jedna z tych działek była łąka moich dziadków, którzy oddali ja na ww. cel, a stało się inaczej i nurtuje mnie dlaczego. Czy mogę pisać do gminy o wyjaśnienie, czy jakiś organ wyżej? Ziemie powyższą dziadkowie otrzymali po podziale ziemi po wojnie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi.

w posiadaniu jakich dokumentów jestes ? jakie info od dziadków itp.
licza sie fakty dowody itp

piotrt43 napisał:
... grupa osób właścicieli łąk przy domowych oddała na rzecz gminy duży obszar ...
A dokładnie jakiej czynności prawnej dokonała?

LeszsekS napisał:
A dokładnie jakiej czynności prawnej dokonała?

Jedyne co pamięta, to zrzeczenia się gruntu na rzecz gminy, która planowała tam budowę wcześniej wymienionych obiektów.

Normalny30 napisał:
w posiadaniu jakich dokumentów jestes ? jakie info od dziadków itp.
licza sie fakty dowody itp

Dokumentów żadnych, a jedynie pamięć obecnie 94 letniej babci. Gdzie takie dokumenty można szukać .. arch. gminy, starostwa, inne? gdzieś historia tego terenu musi być.

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
piotrt43 napisał:
... Gdzie takie dokumenty można szukać .. arch. gminy, starostwa, inne? gdzieś historia tego terenu musi być. ...
Wydział geodezji, Sąd wieczystoksięgowy.

Powrót