działka rolna czy budowlana?

• Autor wątku Autor wątku brunho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brunho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Brat żony dostał od rodziców działkę rolną, uzyskał dla niej warunki zabudowy i rozpoczął budowę. W tym roku działka została podzielona i co ważne kupiłem jej część. Umowa kupna sprzedaży działki rolnej - zaczęły się moje wątpliwości - czy faktycznie działka nie była budowlana.
Teraz moje pytanie jakie mogą być konsekwencje i chodzi mi głównie o Urząd Skarbowy? czy US może mi naliczyć jakąś karę np. za próbę zaniżenia wartości gruntu? i czy ktoś się orientuje w kwotach?

brunho napisał:
Umowa kupna sprzedaży działki rolnej - zaczęły się moje wątpliwości - czy faktycznie działka nie była budowlana.
Nie sprawdzono statusu w ewidencji gruntów?
brunho napisał:
Teraz moje pytanie jakie mogą być konsekwencje i chodzi mi głównie o Urząd Skarbowy? czy US może mi naliczyć jakąś karę np. za próbę zaniżenia wartości gruntu? i czy ktoś się orientuje w kwotach?
Najpierw musimy ustalić, jaka jest to działka. Czy ma to rozumieć w ten sposób, że cena z umowy nie odpowiada(została celowo obniżona) prawdziwej ceny?

w wypisie z rejestru gruntów działka jest rolna tzn RIIIa itd.
brak jakiegokolwiek wpisu B i nie było wystąpień o odrolnienie więc powinna być rolna. I na tym sie opierałem podając dane do aktu notarialnego
natomiast do podziału działki geodeta zadał warunków zabudowy (dostałem je) i stąd moje wątpliwości - czy działka z warunkami zabudowy pomimo nie odrolnienia ani ara jest już działką budowlaną?
praktycznie doprowadzenie działki do stanu pod zabudowe wiąże sie z dużymi kosztami i nie zamierzam jej w ten sposób wykorzystywać.
Cena w zawartej umowie jest ceną jaką płacę za grunty rolne i nie została zaniżona natomiast ceny dz. budow. rządzą sie swoimi prawami i teraz obawiam sie że U S przyjmując że jest to dz. bud. uzna że została nie doszacowana :sad:

Powrót