działka rolna

• Autor wątku Autor wątku AgataG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AgataG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Zamierzam kupić dużą działkę rolną, która kiedyś była działką rolno-budowlaną, stoi na niej dom, budynek gospodarczy oraz dwie stodoły. Chcę ją przekształcić w budowlaną. Mam takie pytnia:
1. Czy lepiej kupić ją teraz i samemu przekształcić w budowlaną, czy ma ją wcześniej przekształcić obecny właściciel,
2. jeśli on, to czy można ją od niego kupić zanim wniosek o przekształcenie zostanie pozytywnie rozpatrzony?
3. czy kupić ją dopiero po decyzji gminy?
4. jak długo trwa takie przekształcenie działki rolnej na budowlaną
proszę o pomoc

Jak duża jest ta działka? Czy po jej nabyciu będziesz rolnikiem (> 1 ha), a może już nim jesteś? Czy działka jest objęta planem zagospodarowania przestrzennego?

witam

Działka jest duża 2,1 ha wiec z tego co sie orientuje to po zakupie bede rolnikiem.
Czy działka jest objeta planem, nie wiem czekam na odpowiedź na pismo w tej sprawie, które wysłałam do gminy (wiem że taki plan istnieje w gminie, ale nie wiem jak w nim figuruje ta działka).
Od mojego ostatniego postu nastapiła jednak zmiana, obecny właściciel złożył właśnie wniosek do gminy na przekształcenie jej z rolnej na rolno-budowlaną, ma to potrwać 1 rok.
Nie wiem czy już ją kupić, czy czekać ten rok na decyzję gminy? (działka była już rolno-budowlaną i stoją na niej budynki więc prawdopodobnie odpowiedź będzie pozytywna, obecny właściciel przekwalifikował ją na rolną prawdopodobnie ze względów podatkowych).
Mam też pytanie czy takie przekształcenie równe jest odrolnieniu działki i wykluczeniu jej z produkcji rolnej? Czy bede jeszcze po zakupie musiała się o to starać?
Serdecznie dziękuję za odpowidź.

Powrót