Działka w darowiznie na dziewczynę, ślub i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku adrian2901
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrian2901

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam pewien problem, otóż moja narzeczona dostała rok temu w darowiznie działkę. W kwietniu 2017 mamy zaplanowany ślub, po ślubie chcielibyśmy zacząć budowę domu. Lecz oboje chcemy by działka i dom należały do nas dwojga. Czy wogole da radę dopisać mnie jako współwłaściciela działki? Jakie mamy możliwości? Czytałem coś o umowie rozszerzenia wspólnoty albo darowiznie ulamkowej. I że jeżeli jej babcia coś tam zastrzegla w umowie darowizny to że nie mogę nic zrobić. Proszę o poradę. Chcielibyśmy by zanim zaczniemy działać cokolwiek z domem działka była już na nas dwoje.

Przepatrzylem wszystko i nic niema. Także teraz kwestia czy da radę bym po ślubie był współwłaścicielem działki? Jeśli tak to w jaki sposób zrobić to najlepiej?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Rozszerzenie majątkowej wspólności małżeńskiej lub darowizna udziałów.
To drugie można już teraz - ale ze względu na brak pokrewieństwa - będzie trzecia grupa podatkowa. Po ślubie bez podatku.

A to rozszerzenie to jest jakaś intercyza? Co lepiej zrobić ? Nie chcemy intercyzy

korf napisał:
przeczytaj art 47 KRO i komentarze
A jak już przeczytasz to udaj się do kancelarii notarialnej, notariusz wszystko wyjaśni - włącznie z kosztami poszczególnych operacji.
Powinien również dobrać rozwiązanie dla Was najbardziej korzystne.

Dobra wszystko jasne dzwoniłem do notariusza. Mamy 3 opcje.
Umowa o wspólnocie majątkowej
Darowizna z Przeniesieniem z majątku osobistego do majątku wspólnego
Darowizna ulamkowa.
Teraz druga sprawa.
Czy jest sens zaczynać papierologie związana z domem przed ślubem?
Według mnie są 3 opcje.
1. Załatwiamy papiery itp tylko na dziewczynę i po ślubie zmieniamy jej nazwisko i robimy darowiznę i wpisujemy mnie jako drugiego inwestora i współwłaściciela działki.
2. Robimy umowę notarialna i ja staje się drugim inwestorem i papiery są na nas dwoje a po ślubie robimy darowiznę i wpisujemy mnie jako współwłaściciela i zmieniamy nazwisko dziewczynie.
3. Czekamy i po ślubie z nowym nazwiskiem dziewczyny robimy darowiznę i papiery Załatwiamy wspólnie już na nas dwoje jako współwłaścicieli działki.

Opcja 3 wydaje się najmniej kłopotliwa.
Wogole czy opcja 1 i 2 jest możliwa?
Ktoś mógłby coś doradzić?

Powrót