Działka z nieaktywnym kablem energetycznym

• Autor wątku Autor wątku Feldark
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Feldark

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć, chciałem zakupić działkę od gminy która wyprzedaje nieruchomości w formach przetargów, przeglądając geoportal zauważyłem, że niestety jest na działce wkopany jakiś kabel energetyczny o oznaczeniu eWA, czyli domyślnie wysokie napięcie o określonej trasie za pomocą urządzeń pomiarowych, kabel kończy się dosłownie na środku działki.

Napisałem więc do gminy co to za kabel, czy będzie przeszkadzał w budowie domu itd. Dostałem informację ustną, że kabel jest PGE, napisali do PGE w tej sprawie i dostali odpowiedź, że kabel jest nieaktywny, na środku działki stał kiedyś słup, do słupa dochodziła linia napowietrzna, od słupa szedł kabel do stacji transformatorowej która nadal jest użytkowana, ale słupa nie ma, linii napowietrznej nie ma, kabel ziemny w działce jest nieaktywny i, że jak chcą to mogą na swój koszt go zlikwidować za zgodą PGE. Gmina na 100% nie będzie chciała tego usuwać i pewnie puści przetarg tak jak stoi działka.

I tu mam pytanie, czy jakbym kupił tą działkę to już jako właściciel, mógłbym jakoś zmusić PGE to wykopania tego kabla i usunięcia go z map?

Powrót