działka z prawem wiecz. użyt. - spadek

• Autor wątku Autor wątku kalendarzowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kalendarzowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam

Zmarł mój ojciec (ja dziedziczę) który prawdopodobnie miał prawo wieczystego użytkowania działki po swojej mamie.
Piszę prawdopodobnie, ponieważ nie mam żadnych dokumentów w tym temacie. Wiem tylko gdzie znajduje się działka :-( i mam informacje od dalekiej rodziny, że przeprowadził postępowanie spadkowe w kwestii tej działki.

Dodam, że ojciec działką w ogóle się nie interesował, jeżeli były jakieś podatki (?) to na pewno ich nie płacił.

Gdzie i jak sprawdzić jaka jest sytaucja prawna takiej działki?

BTW jeżeli nawet uda mi się doprowadzić do przejęcia działki (doczytałam, że prawo wieczystego użytkowania jest dziedziczne) to jak oblicza się wartość takiej działki?

Co tu dużo mówić, ojciec zostawił po sobie długi w ZUSie i Urzędzie Skarbowym i sama nie wiem co robić, może najlepiej odrzucić spadek...

Z góry ślicznie dziękuję za podpowiedź.

Ustal w gminie miejsca położenia nieruchomości, jezeli maja jakiekolwiek dokumenty to jest to pkt zaczepienia, potem nie odrzucaj spadku, tylko zloz oswiadczenia o jego przyjeciu z ograniczeniem odpowiedzialnosci do majatku spadkowego.

zwróć się do ewidencji gruntów prowadzonej przez gminę właściwą ze względu na miejsce położenia działki żeby wskazali Ci jaki jest nr księgi wieczystej dla nieruchomości pod wskazanym adresem, następnie wystap o odpis KW do właściwego sądu - wydział ksiąg wieczystych; twój ojciec powinien być wpisany jako użytkownik wieczysty (chociaż niekoniecznie bo wpis może być nieaktualny)

poza tym, jeżeli odziedziczył działkę nie na podstawie testamentu tylko ustawy to najprawdopodobniej nie jest wyłącznym użytkownikiem wieczystym

ale przede wszystkim to jeżeli podejrzewasz że ojciec miał długi to konieczne jest przeprowadzenie postępowania spadkowego - powienieś przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza; wtedy będziesz ponosić odpowiedzialność za długi spadkowe tylko do wartości czynnej spadku, w przeciwyn wypadku wierzyciele ojca mogą się do Ciebie dobrać

Powrót