Działka żony - wspólny dom

• Autor wątku Autor wątku Primus555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Primus555

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam

Jest taka sprawa
Mieszkam obecnie w wyremontowanym przeze mnie domu w Warszawie, który wchodzi w skład majątku należącego do wielu współwłaścicieli (rodziny) oraz mnie - nie chcę się zagłębiać w szczegóły

Ja sam włożyłem w ten dom blisko 100.000pln, które zarobiłem na emigracji w UK.
Po remoncie poznałem żonę, mamy dwójkę małych dzieci. W międzyczasie coś tam jeszcze dokładaliśmy do tego domu, to taras, to ogrodzenie, meble - można powiedzieć dołożyliśmy jakieś 20.000 jak mieszkamy razem.

Pojawiła się opcja budowy domu na działce rodziców żony w górach, jednak wcześniej ojciec żony musiałby przepisać na nią tę część działki.
Jako pieniądze na budowę domu, a raczej ich część, posłużyła by dobrowolna spłata mnie przez innych obecnych współwłaścicieli za remont, który został tu dokonany oraz koszt mebli, tarasu itp. Reszta to pożyczki od rodziny, ewentualnie kredyt. Tylko ja pracuję, zarabiam ~6000pln do ręki miesięcznie na umowę o pracę, żona nie pracuje.

No i teraz kwestia budowy domu
Z żoną co tu dużo mówić - jest różnie.
Absolutnie się nie zgadzam, by całe moje pieniądze, które zarobiłem, gdy jeszcze żony nie znałem, poszły na dom, w którym nota bene będę mieszkał, ale do którego nie będę miał praw. Chodzi o księgę wieczystą itp.

Moje pytanie - Żebym był współwłaścicielem domu w 50% (a drugie 50% na żonę), w grę wchodzi tylko i wyłącznie przepisanie ziemi przez mojego teścia po pół na mnie i żonę? Czy można to zrobić jakoś inaczej, zakładając że cała ziemia będzie przepisana na żonę?

Nie jest jasne co ma Pan na myśli pisząc "działka". Zakładam że chodzi Panu o wyodrębnioną prawnie (oddzielna księga wieczysta) nieruchomość gruntową niezabudowaną oraz że w pana małżeństwie obowiązuje ustrój wspólności majątkowej małżeńskiej. Pana teściowie mogą umową w formie aktu notarialnego darować nieruchomość w całości swojej córce. Jeżeli w takim akcie notarialnym nie zastrzeżono, że nieruchomość przekazywana jest do majątku wspólnego to stanie się ona majątkiem osobistym żony. Tak więc stanie się Pan współwłaścicielem gdy teściowie zawrą ze swoją córką umowę o darowiźnie do majątku wspólnego (wtedy Pan nie musi się stawiać do aktu notarialnego) lub gdy teściowie zawrą z obojgiem małżonkami umowę darowizny (albo do majątków osobistych albo do majątku wspólnego). Ewentualnie żona po otrzymaniu darowizny może darować Panu udział w nieruchomości lub wspólnie możecie państwo zawrzeć umowę (w formie aktu notarialnego) o rozszerzeniu obowiązującej wspólności majątkowej małżeńskiej na nieruchomość jaką pana żona otrzymała w darowiźnie.

Ostatnia edycja:
Strasznie dużo używa Pan fachowej terminologii :) ale to tylko świadczy o Pana profesjonalizmie, a moim braku wiedzy i zrozumienia

Pisząc o działce należącej do teścia, która to miała by być przekazana mojej żonie, mam na myśli kawałek działki (jest to właściwie jedna z wielu działek, jako że jest to teren w górach, tak to tam jest podzielone), która jest wyodrębniona prawnie, na której nota bene obecnie stoi stodoła, którą należało by wyburzyć, natomiast na planach widnieje ona jako pomieszczenie gospodarcze.

Kwestia notarialna - czyli u notariusza teść musi zastrzec, że przepisana działka musi wejść do majątku wspólnego.
PYTANIE - czy za takie zastrzeżenie jest dodatkowa opłata u notariuszy?

Kwestia aktu notarialnego między mną a żoną po fakcie nie wchodzi w grę, trzeba to zrobić przez budową

Pytanie #2: Czy jeżeli teść w akcie notarialnym zastrzeże, że działka ma wejść do majątku wspólnego, to znaczy będę współwłaścicielem działki, czy będę uwzględniony w księdze wieczystej?

Pytanie #3: W jakich dokumentach sprawdzić, czy w moim małżeństwie funkcjonuje ustrój wspólności majątkowej małżeńskiej?

Primus555 napisał:
PYTANIE - czy za takie zastrzeżenie jest dodatkowa opłata u notariuszy?
Nie.
Primus555 napisał:
Pytanie #2: Czy jeżeli teść w akcie notarialnym zastrzeże, że działka ma wejść do majątku wspólnego, to znaczy będę współwłaścicielem działki, czy będę uwzględniony w księdze wieczystej?
Tak, staje się Pan współwłaścicielem, Pana prawo może być wpisane do księgi wieczystej na podstawie takiego aktu notarialnego.
Primus555 napisał:
Pytanie #3: W jakich dokumentach sprawdzić, czy w moim małżeństwie funkcjonuje ustrój wspólności majątkowej małżeńskiej?
Wspólność majątkowa małżeńska jest ustrojem "domyślnym" czyli jeżeli nie miały miejsca określone zdarzenia to taki ustrój obowiązuje. To znaczy jeżeli nie zawieraliście państwo przed lub po zawarciu związku małżeńskiego tzw. intercyzy (tj. umowy o rozdzielności majątkowej) ani rozdzielność nie została wprowadzona wyrokiem sądu (np. o separację lub o ustanowienie rozdzielności majątkowej) to obowiązuje ustrój wspólności majątkowej małżeńskiej.

Powrót