dzieci z roznych matek/ kolejnosc egzekucji komorniczej alimentow

• Autor wątku Autor wątku ber-asi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

ber-asi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam zapytanie odnoszace sie do kolejnosci wyplacania alimentow przez komornika. Moja sytuacja wyglada nastepujaco:

Ojciec mojego nienarodzonego jeszcze dziecka posiada dwoje dzieci z roznych matek na ktore ma zasadzone alimenty przez sad. W chwili obecnej komornik zabiera 60% jego wyplaty i wyplaca alimenty biezace na corke oraz reszta idzie na syna (tutaj posiada zaleglosc za kilka miesiecy).

Chcialabym zabezpieczyc interes mojego dziecka i mam kilka pytan:
1. Czy moge podpisac z ojcem dziecka umowe alimentacyjna przed narodzeniem dziecka z zastrzezeniem ze jak tylko dziecko urodzi sie zywe zobowiazuje sie do zaplaty alimentow? - moj partner chce uznac dziecko w usc przed urodzeniem. Jak nalezy sformuowac taka umowe?

2. Czy taka umowa musi byc sporzadzona przed notariuszem? Czy wystarczy ze miedzy soba ja podpiszemy, zawrzemy zapis o dobrowolnym poddaniu sie egzekucji i wtedy mozna nadac tej umowie klauzule wykonalnosci w sadzie?

3. CZy po nadaniu klauzuli wykonalnosci przez sad moge zaraz po narodzinach corki isc do komornika by od razu sciagal on biezace alimenty na moja corke?

4. Czy biezace alimenty na moja corke beda mialy pierwszenstwo przed dlugiem za syna? Czy w razie egzekucji przez komornika najpierw zaspokojony zostanie dlug wobec syna a potem dopiero moje roszczenie?

5. Ojciec dziecka jest obywatelem USA pracuje obecnie w PL. Czy na wypadek jego wyjazdu do USA umowa alimentacyjna z klauzula wykonalnosci jest wystrczajaca by skierowac sprawe do sadu w USA by dopilnowal by ojciec placil?

Zdaje sobie sprawe ze moja sytuacja jest skaplikowana. Prosze o pomoc.

Bardzo chcialabym zabezpieczyc swoje dziecko a jednoczesnie nie chce skladac sprawy juz teraz do sadu bo boje sie ze ojciec dziecka wyjedzie do USA jeszcze przed narodzinami corki bez jej uznania. Poki co ojciec dziecka wyraza chec pomocy finansowej ale nie ma srodkow w zwiazku z zajeciem wynagrodzenia. Dlatego pomyslalam czy dzieki umowie 1/3 z zajetej przez komornika kwoty moglaby trafiac spowrotem do nas/ do mnie

Powrót