Dzieciak zrobił szkodę na samochodzie

• Autor wątku Autor wątku bachu007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bachu007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mieszkam w budynku z tarasem na dachu, za budynkiem jest parking na którym parkuje, ostatnio na swoim samochodzie zauwazylem odpryski na masce, dachu, i szybie auto wymaga poprawek lakierniczych poniewaz odpryski odsłoniły blachę. Koszt będzie duży.
Zrobiłem male dochodzenie w bloku i wiem kto rzucał - dziecak sasiada, pytanie mam takie co mogę w takiej sytuacji zrobić ? Do rodziców pójdę ale muszę ochłonąć bo narazie to rzadza mna emocje, sami rozumiecie :mad:

Witam,
To zależy przede wszystkim od wieku dziecka.
Zgodnie z art. 426 KC małoletni, który nie ukończył trzynastu lat, nie ponosi odpowiedzialności za wyrządzoną szkodę.
Taką odpowiedzialność natomiast ponoszą jego rodzice lub opiekun na podstawie art. 427 KC, którzy byli zobowiązani w danym czasie do nadzoru nad małoletnim, jednak z dwoma wyjątkami:
a) uczynił zadość obowiązkowi nadzoru albo
b) szkoda powstałaby nawet przy starannym wykonywaniu obowiązku nadzoru.
Oczywiście pierwszym Pana krokiem powinno być skontaktowanie się z rodzicami dziecka i próba ugodowego załatwienia sprawy. Im szybciej tym lepiej.
Jeśli to nie zadziała, pozostaje droga sądowa, w której może Pan wystąpić z roszczeniem o naprawienie szkody. Wówczas musi Pan udowodnić, że szkoda powstała, wykazać, na czym polega i jakiej jest wysokości. Oprócz tego musi Pan także udowodnić związek przyczynowy między działaniem dziecka a wystąpieniem szkody. W pozwie trzebaby również podać dowody na to, że pozwany jest odpowiedzialny za brak nadzoru nad dzieckiem bądź że nadzór taki nie był wykonywany w sposób właściwy.

Powrót