Dziecko bez obywatelstwa - spadek po rodzicu

• Autor wątku Autor wątku Wojtek-J
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojtek-J

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry,

Mam pytanie odnośnie działania prawa spadkowego w następującej sytuacji:
1) małżeństwo polskie wyjeżdża do stanów 20 lat temu,
2) mają w Polsce nieruchomość,
3) tam rodzi się dwójka dzieci, są już pełnoletnie ale nie mają polskiego obywatelstwa,
4) jedno z rodziców umiera, spadek po nim dzieli się pomiędzy małżonkę i dzieci.
Próbowałem się dowiedzieć co w takiej sytuacji zrobić w Urzędzie Gminy, powiedziano mi, że dzieci muszą mieć obywatelstwo, a to dużo pracy.

Pytanie, czy jest tak prawna możliwość, aby dzieci zrzekły się spadku po ojcu tak aby ten przeszedł na matkę? Wówczas matka sama rozporządziłaby nim mając obywatelstwo.

Obywatelstwo nie ma znaczenia, dziedziczenie nieruchomości nie wymaga polskiego obywatelstwa, jedynie osoba nieposiadająca obywatelstwa polskiego musi mieć zgodę MSWiA na nabycie nieruchomości w drodze dziedziczenia ustawowego.

Dziękuję za szybką odpowiedź, mam jeszcze dwa pytania.
1) Czy prawdą jest to, że w opisanej wyżej sytuacji dzieci bez obywatelstwa mogą zrzec się spadku (ojciec zmarł 6 lat temu) i wówczas przejdzie on na matkę?
2) Jeśli powyższe jest prawdą, to czy do tego również potrzebna jest zgoda MSWiA?
Z tego co mi powiedziano, to w przypadku dalszej odsprzedaży łatwiej by było, gdyby współwłaściciele byli na miejscu i mieli obywatelstwo, stąd kombinuję jak cały spadek przenieść na matkę.

Powrót