dziecko, paszport, zgoda ex-malzonka

• Autor wątku Autor wątku siutek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siutek

Użytkownik
Odpowiedzi
73
witam

mam pytanie: wiem, ze posiadajac juz paszport dla dziecka, moge spokojnie sobie z nim wyjechac do innego kraju (w UE) na krotki okres czas, np. 10 dni.

jak to jest jesli chcialbym z dzieckiem jechac na dluzej, np na rok?? potrzebuje jakiejs oficjalnej zgody bylego malzonka, notarialnej??

i jeszcze jedno pytanie, czy przy wyrabianiu paszportu w urzedzie wymagana jest obecnosc obojga rodzicow i dziecka, czy wystarczy jeden rodzic, dziecko, oraz zgoda na wyrob paszportu od drugiego rodzica?

post pisany w imieniu znajomej :)

Jeżeli chodzi o wyjazd na dłużej to radziłabym uzyskać zgodę drugiego rodzica , jeżeli nie jest on pozbawiony praw.Jeżeli chodzi zaś o zgodę na wyrobienie paszportu to wystarczy oświadczenie woli zawarte na piśmie w obecności notariusza.Chociaż jeżeli ojciec dziecka nie ma nic przeciwko to nie rozumiem dlaczego Państwo wspolnie nie udadzą się do urzędu i bez zbędnych kombinacji tego nie załatwią.

to jest troszke skomplikowana sprawa, exmalzonek owszem wyrazil taka zgode, natomiast ciezko go bedzie namowic na wizyte w urzedzie. a z tego co wiem, notariusz chyba troszke kosztuje prawda?

Powrót