Dziecko z pierwszego małżeństwa-ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku delicja26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

delicja26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam! Mam pytanie, bo moze ktos juz byl w takiej sytuacji. Mam dziecko z pierwszego malzenstwa. Mieszkamy obecnie w Niemczech z moim narzeczonym - Niemcem. Wiem, ze ja bez problemu dostane po slubie ubezpieczenie, ale jak to jest z dzieckiem, ktorego on nie jest ojcem i dziecko ma obywatelstwo polskie?? Czy bede je musiala prywatnie ubezpieczyc, czy bedzie moglo byc ubezpieczone przy moim ubezpieczeniu?? Prosze o pomoc :)

Nie wiem, czy dobrze przeczytalam, bo nie stawiasz przecinkow ;) Czy moje dziecko ma paszport?? Jezeli to bylo pytanie, to odpowiedz brzmi - tak! Czy jestes pewnien, ze my oboje bedziemy ubezpieczeni??

Tak oboje będziecie ubezpieczeni dziecko ma darmowe leki do 18 lat po ślubie powinaś zarejestrowac sie w Arbeicamcie wtedy liczą się lata pracy ,akt ślubu musisz zgłośic w USC w Polsce i wyrobic sobie paszport i dowód na nowe nazwisko w PL. itd:

No wlasnie, a jezeli chodzi o dokumenty. Wiem, ze jakis dokument wyrabia sie w niemczech, tylko nie wiem czy to prawo jazdy czy dowod. Wiem tylko, ze jedno z tych mozna zmienic w niemczech. Wiesz cos na ten temat?? Czytalam to na jednym z forum, a wypowiadala sie dziewczyna, ktora mieszka w niemczech i jest juz po slubie.

ach i jeszcze jedno. Slub bierzemy w Polsce, bo w Niemczech nieraz robia problemy. Wiem, ze nie wszedzie tak jest, ale moja znajoma byla rozwiedziona i brala drugi slub w niemczech i bardzo ja zle potraktowali. Miala juz dziecko 19-letnie, a urzednicy sie pytali jej, czy jej byly maz zgadza sie na to, zeby ona sie zenila drugi raz ...... paranoja .... slub przeciagnal sie o 4 miesiace, bo urzednicy zadali od niej wciaz nowych papierow .... dlatego my sie jednak zdecydowalismy na slub w polsce ... :)

W Polsce to to samo tylko wszystkie papiery potem musisz przetłumaczyc do niemiec i paszport na nowe nazwiski i dowód potem reszte w niemczech .gdyby co pytaj na forum lub na .PW.

Powrót