DZIECKO ZA GRANICA i ALIMENTY

• Autor wątku Autor wątku Helloween
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Helloween

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
WITAM,

mi juz mogliście - wiec poleciłam komus innemu to Forum i poproszono mnie o naswietlenie sprawy - NIE UKRYWAMY liczymy na Was i tym razem.

zACZNE OD POCZATKU.

Moj znajomy mieszkał z zona i dzieckiem w Danii. Po 5 latach wzieli rozwod.Ojciec wrocil do Polskie , a Matka z dzieckiem zostali w Danii.
Ojciec nie podpisal zadenego dokumentu zezwalajacego na pobyt dziecka w Danii.
W chwili obecnej otrzymal wezwanie z dunskiej komuny ( odpowiednik naszej spoldzielni mieszkaniowej z policja razem wzięte ;)), do zaplaty dunskich alimentow.

Wczesniej Ambasada Dunska w Polsce zwrocila sie do Ojca o platnosc alimentow wg dunskiego prawa, na co otrzymala odpowiedz, ze nie ma takiego prawa ani obowiazku , by placic dunskie alimenty ( dziecko znajduje sie w Dni bez zdgody ojca ) i taka tez informacje przekazali Matce , ktora nie ustapila i podala sprawe do komuny dunskiej.

Komuna dunska ,przyslala pisamo z drukami zaplaty do uregulowania do 20 02.07

Chce nadmienic ze Matka otrzymuje zasilek wychowawczy na dziecko od komuny dunskiej.
By dziecko moglo tam przebywac potrzebna jest zgoda ojca - Ojciec nigdy takiej zgody nie podpisal , w zwiazku z czym domniemamy , ze podpisy na dokumentach zostaly sfałszowane.

Co moze zrobic w takiej sytuacji ?

Znajomy jest bardzo zdesperowany , zostawil bylej zonie caly dorobek zycia i jak stal wyniosl sie do Polski , bez problemu dal rozwod i ogolnie nei roscil zadnych praw do majatku ze wzgledu na dziecko.
W chwili obecnej jest bezrobotny i nieukrywam zalamany cala ta sprawa POMOZCIE !!!!!!

jakich alimentow?? wyrok byl zasadzony przez sad dunski?? bo nie ma w poscie nic na ten temat.

moga egzekwowac pieniadze tylkow przypadku gdy jest wyrok ktory jest prawomocny i wykonalny. inaczej moga sobie pisac nawet do swietego mikolaja. czyli mowiac dosdnie moga tego pana pocalowac tam gdzie plecy zaczynaja tracic swoje szlachectwo.

Oj , dawno w ten temat nie zajrzalam , bo nie sadzilam ,ze komus uda sie cos powiedziec w tym temacie - dlatego bardzo Ci dziekuje !

Zasadzenie alimentow bylo ale w Polsce - nie wiem jak to jest ale ktos mowil ,ze jak dziecko nie przebywa w Kraju w ktorym zasadzono alimenty to nie ma obowiazku placenia - ale i tak by nie placil bo nie ma z czego .Dodatkowo matka probowala zwiekszyc kwote alimentow na alimenty odpowiadajace dunskim wyznacznikowm.

w Danii nie bylo wyroku Sadowego.Dziecko przebywa tam na podstawie sfalszowanych dokumentow.

Znajomy nie chce wyrzadzac dziecku krzywdy uwaza ,ze w Dnii czeka go lepsze wyksztalcenie i nawet lepszy start w zycie - nie mniej jednak nie podpisal tych dokumentow ,ze wzgledu na charakter bylej zony i wiedzial ,ze kiedys bedzie probowala zniszczyc mu zycie i sie nie mylil.

Czy sa jakies paragrafy , ktorymi znajomy moze sie posluzyc w odpowiedzi na wezwanie z komuny .

DZIEKUJE

Powrót