Dziecko ze związku z cudzoziemcem .

• Autor wątku Autor wątku opty-mist51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

opty-mist51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o radę co powinna zrobić moja córka dla dobra dziecka ,które urodzi za kilka miesięcy i własnego? Jest w związku z Irlandczykiem ,mieszkają razem w Irlandii i za kilka miesięcy córka urodzi jego dziecko.Nie biorą ślubu /ponoć nie są gotowi do legalizacji tego związku/ i w związku z tym męczą mnie różne pytania.Córka nadmieniła ,że w akcie narodzin dziecka będzie nazwisko ojca,dziecko będzie też nosić jego nazwisko .Ja mam wiele wątpliwości .Proszę o odpowiedż na następujące pytania :
1.Czy córka będzie mogła swobodnie przyjeżdżać do Polski czy za każdym razem będzie musiała mieć zgodę ojca dziecka na wyjazd?
2.Jeżeli związek rozpadnie się czy córka będzie mogła opuścić Irlandię i na dowolny czas przyjechać do kraju ?
3.Jakie obywatelstwo będzie miało jej dziecko i gdzie należy wtedy sporządzić akt urodzenia np.rodzi w Irlandii ,akt urodzenia w Irlandii czy w Polsce,gdzie to dziecko będzie zameldowane ?
4.Czy moze byc tak,że ojciec zatrzyma dziecko w Irlandii rozchodząc się z córką ?

Nikogo nie zainteresowała sprawa którą przedstawiłam.Szkoda bo myślałam,że dostanę jakąś pomoc,radę...Rozczarowałam się bardzo.

Powrót