Dziedziczenie akcji po zmarłej mamie.

• Autor wątku Autor wątku rafal_ie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafal_ie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam Wszystkich,

Wczoraj otrzymałem pismo z jednego z domów maklerskich zaadresowane na moją zmarłą 5 lat temu Mamę ( mieszkam w mieszkaniu po Mamie więc adres korespondencyjny Mamy jest taki jak mój). W korespondencji jest PIT-8C za rok 2020 w którym widnieje przychód ze sprzedaży papierów wartościowych.

Czy miał ktoś z Tu obecnych podobną sytuację? Czy na podstawie aktu zgonu oraz po przedstawieniu dokumentu potwierdzającego, że jestem synem zmarłej osoby, biuro maklerskie udzieli mi informacji o stanie konta i co to były (są) za papiery wartościowe? W jaki sposób mogę otrzymać te pieniądze? Zaznaczę, że nigdy Mama nie wspominała, że posiada konto w domu maklerskim.

Z góry dziękuję za pomoc.

Sprawa spadkowa po mamie została przeprowadzona?

Sprawy spadkowej jako takiej nie było. Mieszkanie zostało przepisane na mnie jeszcze przed śmiercią Mamy. Emerytura Mamy wpływała na moje konto. Innego majątku mama nie miała. Dopiero wczoraj wyszło, że posiada jakieś papiery wartościowe. Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Nawet nie wiem co to za papiery wartościowe.

Mam Siostrę która od 30 lat mieszka w Austrii oraz Brata który od 40 lat mieszka w USA. Z Bratem praktycznie nie mam kontaktu.

Bez przeprowadzonej sprawy spadkowej i tak nic nie zdzialasz.

Zakładając, że mama nie postawiła testamentu i w chwili śmierci nie miała męża, to dziedziczycie po niej we trójkę - Ty i Twoje rodzeństwo, w równych częściach.
Biuro maklerskie nie udzieli informacji o stanie rachunku dopóki nie przedstawisz sądowego postanowienia o nabyciu spadku lub notarialnego poświadczenia dziedziczenia.

Dziękuję za informację.

Rovan, mam jeszcze jedno pytanie. Czy o notarialne poświadczenie dziedziczenia mogę wystąpić sam czy konieczna jest obecność mojego rodzeństwa? Chodzi o to, że z Bratem nie mam kontaktu i raczej będzie to w 99% niemożliwe a Siostrze też nie po drodze do Polski. Czy mogę u notariusza wystąpić po poświadczenie dziedziczenia w 1/3 udziałów czy muszą być obecni wszyscy spadkobiercy?

Powrót