Dziedziczenie auta na osobę bez prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku friggo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

friggo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Mam problem. Zmarł nieoczekiwanie mój ojciec, który miał samochód. Nie pozostawił żadnego testamentu, ani nic podobnego. Zgodnie z prawem auto, którego był jedynym właścicielem przeszła na mamę, która nie ma prawa jazdy. Składka OC na razie jest opłacona, więc nikt się nie zgłasza. Chcialibyśmy to jakoś rozwiązać. Mam chce darować auto mnie, ale jak to zrobić? Jak mogę przerejestrować auto na siebie skoro nie mam dowodu sprzedaży? Czy darowizna od mamy i akto zgonu taty wystarczy abym mógł przerejestrować auto na siebie i je ubezpieczyć. Tata zmarł już prawie 2 miesiące temu. Jakie terminy są. Jesteśmy w kropce. Proszę o pomoc.

potrzebujesz "stwierdzenia nabycia spadku" i wtedy na jego podstawie możesz dokonać dalszych czynności
auto nie przeszło na mame a na mame w 3/4 i 1/4 na ciebie(jeżeli nie miałeś rodzeństwa)
narazie formalnie tato jest właścicielem i TU dopuki otrzymuje składki nie wnika w szczegóły

krzysiekjx1 napisał:
potrzebujesz "stwierdzenia nabycia spadku" i wtedy na jego podstawie możesz dokonać dalszych czynności
auto nie przeszło na mame a na mame w 3/4 i 1/4 na ciebie(jeżeli nie miałeś rodzeństwa)
narazie formalnie tato jest właścicielem i TU dopuki otrzymuje składki nie wnika w szczegóły

A gdzie mama moze taki dokument otrzymać? A jeśli tata darował przed śmiercią auto mamie - to co wówczas?

Orzeczenie o nabyciu prawa do spadku wydaje sąd. Trzeba więc złożyć odpowiedni wniosek.

friggo napisał:
A jeśli tata darował przed śmiercią auto mamie - to co wówczas?
A darował?

no skoro darował to mama powinna już dawno przerejestrować ten samochód (30dni jest na to w WK a 14 w US)
i wtedy sprawa byłaby jasna-mama jako właściciel ma prawo przekazać tobie w darowiznie ten samochód a prawo jazdy nie ma tu nic do rzeczy(poza wysokością składek w TU

Powrót