dziedziczenie czy spadek - jak zabezpieczyć swoje interesy?

• Autor wątku Autor wątku Użytkowniknumer1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Użytkowniknumer1

Stały bywalec
Odpowiedzi
529
Mam aktualnie taką sytuację.
1. Małżeństwo A (kobieta) i B (mężczyzna) wspólnie kupuje mieszkanie (X) na kredyt (aktualnie nadal spłacany). Małżeństwo posiada jedno dziecko (Dz). Po kilku latach się rozwodzi.
2. B po kilku latach żeni się ponownie z C. Nie mają (i nie planują) dzieci.
C ma mieszkanie (Y) własnościowe. Planują jednak sprzedać je i wspólnie kupić większe mieszkanie (Z) na kredyt.
3. Jedyne dziecko to Dz od A i B.

Jeśli dobrze zrozumiałem FAQ Spadkobiercy/Spadkodawcy, to:
I. W przypadku śmierci B:
1. Połowę jego udziału w mieszkaniu X przypada dziecku (25% udziału w mieszkaniu X) oraz żonie C (25% udziału w mieszkaniu X).
2. Połowę jego udziału w mieszkaniu Z przypada dziecku (25% udziału w mieszkaniu Z) oraz żonie C (25% udziału w mieszkaniu Z).
II. W przypadku śmierci A cały jej udział (50% udziału w mieszkaniu X) przypada dziecku.
III. W przypadku śmierci C połowę jej udziału w mieszkaniu Z przypada mężowi B (25% udziału w mieszkaniu Z) a połowa rodzicom. Jeśli do tego czasu jej rodzice nie dożyją to bratu a jeśli i jego zabraknie to jego dzieciom.

Dobrze to rozpisałem? Przepraszam że oznaczam osoby i mieszkania literkami, ale uznałem iż bez imion będzie wygodniej i czytelniej.

1. W przypadku śmierci B jego dziecko i aktualna żona mają udziały w obu mieszkaniach.
2. W przypadku śmierci C, udział w wspólnym mieszkaniu B i C mają już osoby dalsze.

Jak najlepiej zabezpieczyć interesy dziecka oraz A, B i C?
Tylko testament?
Chcielibyśmy uniknąć ewentualnych sporów:
1. Między A (lub Dz) i C w przypadku śmierci B.
2. Między B a rodziną C w przypadku śmierci C.

Powrót