dziedziczenie długów do rodzicach

• Autor wątku Autor wątku balbinka27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

balbinka27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Rodzice mojego męża maja długi to znaczy kika kredytów zaciagniętych w bankach, nie płacą regularnie czynszu za mieszkanie (mieszkanie nie jest ich własnością) ,Mój mąż nie jest zameldowany w tym mieszkaniu. Czy po śmierci rodziców mojego męża bedziemy dziedziczyc te wszystkie długi? czy mozemy się zrzec spadku i czy nasze dzieci też muszą sie zrzec?? Mąż ma siostre, czy ona również może się zrzec spadku???

czy mozemy się zrzec spadku i czy nasze dzieci też muszą sie zrzec??
zrzec mozna sie spadku za zycia spadkodawcy jednakze za jego zgoda i to w formie aktu notarialnego, o ile akt nie bedzie mowil nic innego zrzeczenie bedzie wylaczac od dziedziczenia rowniez wasze dzieci
Mąż ma siostre, czy ona również może się zrzec spadku???
z racji tego ze jest potencjalnym spadkobierca to moze

druga opcja to odrzucenie spadku juz po smierci spadkodawcy, jest na to 6 mies od powziecia info o tytule powolania (czyt. smierci/ogl.testamentu), z tym ze w takim wypadku na miejsce twego meza wejda jego dzieci, ktore tez beda musialy spadek odrzucic, to samo z dziecmi dzieci i dziecmi dzieci dzieci:)

dziękuje bardzo za odpowiedz....jestem już spokojniejsza:)) pozdr.

karol bartosz napisał:
druga opcja to odrzucenie spadku juz po smierci spadkodawcy, jest na to 6 mies od powziecia info o tytule powolania (czyt. smierci/ogl.testamentu),

Uzupełniając - nie musi to być chwila smierci spadkodawcy lub ogłoszenia testamentu - jezeli o tym spadkobiercy nie wiedzieli. Może to byćteż moment wezwania przez sąd do wzięcia udziału w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku.

Powrót