Dziedziczenie długów przez nieletnie wnuki

• Autor wątku Autor wątku Marzeenkaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marzeenkaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Mam problem... Ostatnio okazało się, że mój partner odziedziczył długi po swoim zmarłym 3 lata temu ojcu. Nie miał pojęcia o tych długach dlatego nie zrzekł się spadku. Ostatnio odbyła się sprawa o ustalenie spadkobierców. Na tej sprawie sędzia poradził jemu i jego siostrze złożenie "Wniosku o zatwierdzenie uchylenia się od skutków niezachowania terminu złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku z jednoczesnym złożeniem oświadczenia o odrzuceniu spadku." I teraz pytanie: czy jeżeli udałoby im się to załatwić to czy długi te przechodzą na ich dzieci?? Siostra mojego partnera ma 13-stoletnią córkę, natomisat nasz syn ma 7 miesięcy czyli urodził się dwa i pół roku po śmierci dziadka. Czy istnieje możliwość, że moje dziecko odziedziczy dług po dziadku, który zmarł jeszcze przed jego urodzeniem?? Bardzo proszę o radę...

niestety mam bardzo podobny problem. Z tym że odrzuciłam spadek. Dzieci dziedziczą ale tylko do wysokości inwentarza, czyli ew. mogą dziedziczyc in plus, nie in minus (oczywiście ew. wysokość majątku jest pomniejszona przez ew. długi). Problem mój jest taki, że nie mam zrobionego spisu z inwentarza, a po mojej mamie nie zostało żadnego "majątku" tylko długi no i rzeczy osobiste. Od śmierci minęły 2 lata

No tu jest podobnie... Też tylko długi... Najbardziej mnie zastanawia co z moim dzieckiem, którego nie było na świecie w momencie śmierci ojca mojego partnera...

Powrót