dziedziczenie długów

• Autor wątku Autor wątku drabina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drabina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Rodzice mojego chlopaka (ewentualnego meza) maja ogromne dlugi. On wedlug prawa moze odrzucic spadek wraz z dlugami. Czy jednak moze np dziedziczyc spadek po babci? I jak wygladalaby sprawa z naszymi ewentualnymi dziecmi? Jako zstepni dziedzicza oni dlugi po dziadku? i czy dzieci moglyby niezaleznie odziedziczyc po mnie spadek? a odrzucic po dziadku? jak to jest...prosze o pomoc i dziekuje.

Przyjęcie i odrzucenie spadku jest rozpatrywane po każdym spadkodawcy osobno.

Czyli mąż może odrzucić spadek po rodzicach, a przyjąć po babci. Ale uwaga! póki żyją jego rodzice, a babcia nie ustanowi go spadkobiercą w testamencie, to nic nie odziedziczy.

Ponadto jeżeli mąż odrzuci spadek po ojcu / matce, to jego dzieci też muszą odrzucić spadek po dziadku.

[cytat="Nauzicaa"]
Ponadto jeżeli mąż odrzuci spadek po ojcu / matce, to jego dzieci też muszą odrzucić spadek po dziadku.[/cytat]

i tak w nieskonczonosc wszystkie dzieci/wnuki/prawnuki beda odrzucac ten spadek w postaci dlugu po dziadku/pradziadku?

ale nasze ew. dzieci moga normalnie dziedziczyc spadek po swoim ojcu i mnie, jesli sie czegos dorobimy?

Powrót