Dziedziczenie długów

• Autor wątku Autor wątku Kaśka76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaśka76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.
Witam serdecznie i proszę o poradę.
Opiszę w skrócie sytuację.
Moja mama zmarła.
Mama ze swoim mężem nie mieli żadnego majątku, tylko długi.
Ja i mój brat zrzekliśmy się spadku, ja u notariusza a brat przez sąd.
Mąż mojej mamy nie zrzekł się spadku, po prostu nic nie robił w tym kierunku.
Mój brat ma dwoje nieletnich dzieci.
I teraz moje pytanie: czy dzieci mojego brata też muszą się zrzec spadku czy mąż mamy odziedziczył sam długi.

Dzień dobry.

Dzieci brata również muszą odrzucić spadek (zrzeka się na mocy umowy zrzeczenia dziedziczenia, to jest inna instytucja tak przy okazji :), Pani i brat spadek odrzuciliście). Wynika to z tego, że zgodnie z art. 1020 kc w przypadku odrzucenia spadku przez osobę powołaną do dziedziczenia, uznaje się ją jako osobę, która nie dożyła chwili otwarcia spadku, zaś zgodnie z art. 931 par. 2, jeśli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku (a za art. 1020 kc przyjmujemy, że w przypadku odrzucenia nie dożyło), udział spadkowy który bym mu przypadał (bratu) przypada jego dzieciom w częściach równych. Zatem w takiej sytuacji do dziedziczenia w dalszej kolejności powołani są mąż Pani matki oraz dzieci brata. Rodzice dzieci są ich przedstawicielami ustawowymi, zatem z chwilą odrzucenia spadku przez brata bieg rozpoczął 6 miesięczny termin do przyjęcia lub odrzucenia przez nie spadku dlatego, że siłą rzeczy w tym dniu przedstawiciel ustawowy dowiedział się o tytule powołania a jeśli do spadku powołana została osoba niemająca pełnej zdolności do czynności prawnych, to bieg terminu rozpoczyna się z chwilą, gdy to właśnie przedstawiciel ustawowy dowiedział się o tytule powołania.

Pojawia się jednak kolejny problem. Odrzucenie spadku to nie jest czynność w zakresie zwykłego zarządu, a zatem zgodnie z art. 101 par. 3 kro , rodzice dzieci muszą złożyć do sądu opiekuńczego wniosek o zezwolenie na dokonanie czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka. Na stronie internetowej SR właściwego dla miejsca zamieszkania dzieci (bo ten jest właściwy dla przedmiotowej wniosku) powinien być wzór wniosku z pouczeniem jakie są wymogi formalne wniosku (o ile pamiętam, opłata 40 zł, ale to wypada sprawdzić i chyba akt urodzenia dziecka). Po otrzymaniu zgody (a otrzyma się ją na pewno, bo spadek jest zadłużony) można dokonać odrzucenia spadku w imieniu dzieci (robią to przedstawiciele ustawowi - rodzice). Radzę się z tym pospieszyć, bo jak upłynie termin do odrzucenia to są kolejne komplikacje, a niestety bieg terminu do odrzucenia spadku przez małoletnich nie zostaje zawieszony ani przerwany w czasie toczącego się postępowania o uzyskanie zgody na dokonanie czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka. Dlatego, żeby sądowi "dopomóc" :) i przyspieszyć procedurę, to warto do wniosku dołączyć dowody świadczące o tym, że spadek jest zadłużony bo w przeciwnym razie sąd będzie to musiał z urzędu sprawdzić, wnosić o akta sprawy spadkowej itd., a to się może wtedy dłużyć.

Chyba wszystko, jeśli o czymś zapomniałem to może mnie ktoś poprawi/dopowie.

Powrót