Dziedziczenie do wysokości inwentarza przez dziecko i przedłużenie terminu sprawy

• Autor wątku Autor wątku coolvikus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

coolvikus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzień dobry

Czy dziecko dziedzicząc długi do wysokości inwentarza (w skład spadku wchodzą same długi, zmarła nie pozostawiła po sobie żadnego majątku) będzie musiało po osiągnięciu pełnoletniość spłacać te długi ze swojego majątku?

Pod koniec sierpnia otrzymaliśmy pismo z sądu w którym nasze małoletnie dziecko zostało powołane do dziedziczenia spadku. Zaraz na początek września wystąpiliśmy do sądu o zgodę na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego dziecka. Pod koniec września nasz wniosek został oddalony. Wystąpiliśmy do sądu z prośbą o uzasadnienie tej decyzji. Czekaliśmy na uzasadnienie prawie dwa miesiące. W międzyczasie mieliśmy rozprawę gdzie sędzia powiedziała nam aby nie czekać na uzasadnienie tylko wystąpić o zgodę na odrzucenie spadku raz jeszcze i ewentualnie poprosić o przedłużenie sprawy jeżeli nie zdążymy z terminem. Wystąpiliśmy raz jeszcze do sądu o zgodę na odrzucenie spadku. Również wtedy przyszło uzasadnienie w którym sąd wypowiedział się, że zgubił dokumenty (akty zgonów itd) i dlatego nasz wniosek został oddalony. Po ponownym wystąpieniu o zgodę od 21 listopada nie przyszło nic, dzwoniłam do sądu i zostałam poinformowana że jest zgoda na odrzucenie spadku, ale trzeba czekać na wysyłkę. Do dnia dzisiejszego nic nie przyszło. 6 miesięczny termin kończy nam się pod koniec stycznia. Myślę że zgoda przyjdzie na dniach po nowym roku, ale musimy jeszcze zawieźć tą zgodę do sądu aby wyrok się uprawomocnił więc raczej nie ma szans by zdążyć przed końcem stycznia. Czy w takiej sytuacji gdzie będziemy czekać na uprawomocnienie się wyroku możemy przedłużyć sprawę tak jak sędzia nam mówiła? Jakie dokumenty trzeba złożyć do sądu spadkodawcy aby przedłużyć sprawę?

Powrót