Dziedziczenie działki z domem

• Autor wątku Autor wątku Leniek644
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leniek644

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Sprawa wyglada tak moja babcia chce przepisać dom lub cześć domu (nie wiem czy może cały) na moja mamę. Właścicielem działki jest tylko babcia, na niej stoi dom który budowała razem z dziadkiem, dziadek nie żyje . Mama ma jeszcze dwoje rodzeństwa. I teraz tak czy babcia może przepisać całość na mamę czy tylko cześć bo rodzeństwo dziedziczy po nie żyjącym dziadku.

To właścicielem całości jest babcia, czy może była to wspólność małżeńska i nikt nie zadbał o uporządkowanie spraw po dziadku? Jak jest w Księdze wieczystej? Co do zasady babcia może rozporządzać swoim udziałem tak jak jej się podoba. Pamietajcie jednak, że reszta rodzeństwa po śmierci babci będzie mogła mieć roszczenie do mamy o zachówek

Jak patrzę w księdze wieczyste właścicielem jest wpisana babcia tylko. Nie widzę żadnej informacji o wspólności małżeńskiej. Nie wiem czy jest to gdzieś ukryte. Na głównej stronie jest jako właściciel babcia. Co do zachowku to wiem.

Jeżeli właścicielem jest tylko babcia, to sprawa jest dużo prostsza. Tak może darować całą nieruchomość mamie. Rodzeństwo nie dziedziczy nic po dziadku, bo nie był on właścicielem w.w. niercuchomości

Powrót