Dziedziczenie, jak załatwić?

• Autor wątku Autor wątku wojtek2020
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtek2020

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć

Sytuacja wygląda następująco. Jestem w związku nieformalnym z osobą, z którą kupiliśmy wspólnie mieszkanie (jesteśmy jego współwłaścicielami). Oprócz tego posiadam jeszcze dwie inne nieruchomości. Mam również syna z innego związku, również nieformalnego. Chciałbym załatwić sprawę przekazania tych nieruchomości na wypadek, gdyby coś się stało. Czy mogę u notariusza spisać dokument, w którym przekażę dwie nieruchomości synowi, a tą wspólną osobie, która jest współwłaścicielem? Czy to przekazanie osobie formalnie obcej ewentualnie niesie za sobą jakieś późniejsze implikacje?

pozdrawiam

Sporządź testament i rozdysponuj posiadany majątek. Nie musi być notarialny. Testament zawsze możesz zmienić.

Czy mogę u notariusza spisać dokument, w którym przekażę dwie nieruchomości synowi, a tą wspólną osobie, która jest współwłaścicielem?

W omawianym przypadku możesz sporządzić u notariusza testament z zapisem windykacyjnym. Regulację prawną w tym zakresie zawiera art. 981(1) Kodeksu cywilnego ( t.j. Dz.U.2020.1740):
§ 1. W testamencie sporządzonym w formie aktu notarialnego spadkodawca może postanowić, że oznaczona osoba nabywa przedmiot zapisu z chwilą otwarcia spadku (zapis windykacyjny).
§ 2. Przedmiotem zapisu windykacyjnego może być:
1) rzecz oznaczona co do tożsamości;
2) zbywalne prawo majątkowe;
(...)".

Powrót