Dziedziczenie kaucji lokalu komunalnego.

• Autor wątku Autor wątku Aisza 123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aisza 123

Stały bywalec
Odpowiedzi
516
Dzień dobry. Weszłam w najem (mieszkanie gminne) po zmarłym rodzicu. Gdybym nie weszła w ten najem, to odziedziczyłabym do ręki zwrot kaucji, którą kiedyś wpłacał mój rodzic za ten lokal. Czy moje dziecko może odziedziczyć tę kaucję kiedyś po mnie, czyli wpłaconą przez jego dziadków? Czy będzie potrzebowało kiedyś poświadczenia (uzyskanego przeze mnie teraz), że jego matka dziedziczyła po jego dziadkach?

Aisza 123 napisał:
Czy moje dziecko może odziedziczyć tę kaucję kiedyś po mnie, czyli wpłaconą przez jego dziadków?
Na pani córkę może przejść uprawnienie do zwrotu kaucji jeżeli wstąpi w stosunek najmu - na tej samej zasadzie jak Pani.
Aisza 123 napisał:
Czy będzie potrzebowało kiedyś poświadczenia (uzyskanego przeze mnie teraz), że jego matka dziedziczyła po jego dziadkach?
Niekoniecznie, ponieważ wejście w stosunek najmu jest niezależny od dziedziczenia.

Byrhtnoth napisał:
Na pani córkę może przejść uprawnienie do zwrotu kaucji jeżeli wstąpi w stosunek najmu - na tej samej zasadzie jak Pani.Niekoniecznie, ponieważ wejście w stosunek najmu jest niezależny od dziedziczenia.

Przepraszam, ale nie zrozumiałam. Ja nie dostałam zwrotu kaucji wpłaconej kiedyś przez mojego rodzica, gdyż weszłam w najem po nim. Za to, ja już nie musiałam płacić kaucji. Rozumiem, że tu gmina dobrze postąpiła?
Czy moje dziecko w przyszłości nie wchodząc w najem po mnie ze względu na oddzielne zamieszkiwanie tej kaucji nie będzie dziedziczyć?

Aisza 123 napisał:
Ja nie dostałam zwrotu kaucji wpłaconej kiedyś przez mojego rodzica, gdyż weszłam w najem po nim. Za to, ja już nie musiałam płacić kaucji. Rozumiem, że tu gmina dobrze postąpiła?
Tak.
Aisza 123 napisał:
Czy moje dziecko w przyszłości nie wchodząc w najem po mnie ze względu na oddzielne zamieszkiwanie tej kaucji nie będzie dziedziczyć?
Będzie dziedziczyć, chyba że inna osoba wstąpi w stosunek najmu.

Powrót