Dziedziczenie małoletniego

• Autor wątku Autor wątku jaga1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaga1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Spotkała nas ostatnio przykra sytuacja. Mianowicie, ojciec mojego dziecka zmarł. Nigdy nie sądziłam, że znajdziemy się w takiej sytuacji i będę szukać odpowiedzi na forach prawnych.
Syn ma 10 lat, był jedynym dzieckiem, M. nigdy nie był żonaty. Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna?
Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa.

Testamentu nie było?

Jeśli dziecko nic nie zrobi, z automatu dziedziczy po ojcu zarówno spadek jak i długi po upływie 6 miesięcy od momentu dowiedzenia się, że ojciec nie żyje.
W czasie tych 6 miesięcy może spadek przyjąć bądź odrzucić (za pomocą opiekuna prawnego, czyli Ciebie) jak i przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (tu oczywiście też Ty to robisz).

Należy pamiętać, że na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego zgodę wyrazić musi sąd rodzinny.

tomxtomxx napisał:
przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza (tu oczywiście też Ty to robisz).
Generalnie przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza następuje z mocy prawa w przypadku niezłożenia w ustawowym terminie żadnego oświadczenia. Nie ma potrzeby składania przez rodzica oświadczenia o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza w imieniu dziecka. Jednak to nie w tej sprawie.
jaga1988 napisał:
Od 8 lat mieszkał w Austrii. Jak mogę zabezpieczyć w tej sytuacji syna?
Matka M. już działa w sprawach ale o młodym nie wspomina ani słowa.
Skoro spadkodawca od wielu lat mieszkał w Austrii to należy postępować według austriackiego a nie polskiego prawa spadkowego a więc zasad dziedziczenia (w tym kwestii składania oświadczeń o odrzuceniu spadku) należy poszukiwać w tamtejszym prawie. Może warto skontaktować się z polskim prawnikiem działającym na terenie Austrii.

Postępowanie w Austrii zostało zakończone. Dostałam pismo z ich sądu, że syn jest jedynym spadkobiercą. Natomiast ja jako prawny opiekun nie jestem upoważniona do sprawdzenia ubezpieczenia, kont w banku, kredytów itp. Upoważniony do tego został kolega M., którego poprosiliśmy o załatwianie formalności w naszym imieniu z racji zamieszkania w Austrii.
Druga sprawa to sprzedaż motocykli, ktore posiadal zmarły. Zostały sprzedane bez mojej wiedzy. Czy one nie powinny być uwzględnione w spadku?

Powrót