dziedziczenie nieruchomosci z dlugiem

• Autor wątku Autor wątku walanoffice
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

walanoffice

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam, przyjalem rok temu spadek z dobrodziejstwem inwentarza. komornik z rzeczoznawca ustalili ze spadek jest wart 1800(kawalek ziemi) pln a zadluzenie okolo 50000pln. sprawa byla zamknieta ale gdy chcialem sprzedac ten kawalek ziemi okazalo sie ze w ksiedze jest wpis na kwote okolo 10000pln plus odsetki za kilka lat( w pis osoba prywatna). osoba ta domaga sie z wrotu pieniedzy a ja sie do tego nie poczuwam bo gdybym o tym wiedzial to spadek po prostu bym odrzucil. jak wypisac taka osobe z ksiegi oczywiscie bez placenia bo z czego mnie zapewniano przed przyjeciem spadku odpowiadam za dlugi tylko do jego wartosci. z gory dziekuje za odpowiedz

walanoffice napisał:
jak wypisac taka osobe z ksiegi oczywiscie bez placenia
Bez płacenia? Żartujesz, prawda?
Dług hipoteczny związany jest z samą nieruchomością (nie jest to dług osobisty, tylko rzeczowy). Tzn. w przypadku sprzedaży nieruchomości (sądzę, że pomyliłeś się pisząc o wartości 1.800 zł), wierzyciel hipoteczny zaspokoi się z uzyskanej w jej wyniku kwoty. Oczywiście, wierzyciel hipoteczny może doprowadzić do przymusowej sprzedaży obciążonej nieruchomości (odpowiednie powództwo sądowe i egzekucja). Radzę też, o ile masz więcej niż 9 lat, nie pisać kompromitujących dorosłego człowieka bzdur, typu: "ja nie wiedziałem" o czymś, o czym mogłeś dowiedzieć się w prosty sposób (zajrzeć do księgi wieczystej, mając na to pół roku).
Nie powinieneś się specjalnie martwić, gdyż hipoteka obniża wartość odziedziczonego majątku, a tylko do wysokości tej wartości, odpowiadasz za długi osobiste spadkodawcy.

Ostatnia edycja:
Robille kompromitujacy to jestes Ty i jak masz takie odpowiedzi dawac to lepiej juz nie odpisuj. nie wiedzialem poniewaz nie mieszkam w polsce i upowaznilem kogos do tej sprawy i tego nie dopilnowal, a ani komornik ani notariusz nie powiadomil o takim w pisie. a wartosc jest podana dobra bo to 0.1 h. i jezeli komornik zakonczyl sprawe podajac ze wartosc spadku to 1800 pln minus koszty komornicze to jak moge odpowiadac za dlug okolo siedem razy wyzszy(przypominam przyjalem z dobrodziejstwem inwentarza wiec z tego co ja rozumiem bylo by to nie logiczne co napisales)pozdrawiam

Robilee napisał:
Dług hipoteczny związany jest z samą nieruchomością (nie jest to dług osobisty, tylko rzeczowy).
Ty nic nie zrozumiałeś? Za dług hipoteczny, nie Ty odpowiadasz, tylko sama nieruchomość. Oznacza to, że w przypadku jej sprzedaży, wierzycielowi hipotecznemu będzie należała się kwota do wysokości hipoteki. Jeśli sprzedasz działkę za 1.800 zł, to wierzycielowi oddasz te 1.800 zł i po sprawie.

dziekuje bardzo za odpowiedz, oto mi chodzilo:cool:

Robilee napisał:
Jeśli sprzedasz działkę za 1.800 zł, to wierzycielowi oddasz te 1.800 zł i po sprawie.
Jest inny problem. Kupiec. Tylko szaleniec nabędzie nieruchomość gruntową zabezpieczoną hipoteką -10tys gdy wartość tego gruntu to kwota x. Za sponsoruje? Wątpię.

korf napisał:
Jest inny problem. Kupiec. Tylko szaleniec nabędzie nieruchomość gruntową zabezpieczoną hipoteką -10tys gdy wartość tego gruntu to kwota x. Za sponsoruje? Wątpię.
He, he. No pewnie. Nie poruszałem tego aspektu, gdyż chodziło mi jedynie o wytłumaczenie pytającemu natury zobowiązania rzeczowego.

Witam.
A jak się ma się dług hipoteczny (US) na 1/6 mieszkania ? Całe mieszkanie warte +/- 360.000 a hipoteka ponad 1 mln? Czy właściciel tej 1/6 może sprzedać swoją część pozostałym udziałowcom za te 60.000? Oczywiście pieniądze trafiają do wierzyciela.
Jeżeli tak, to czy wtedy hipoteka będzie "czysta"

Pozdrawiam

Nie wiem, czy dobrze się wyraziłem.........

Dłużnik Urzędu Skarbowego jest posiadaczem 1/6 mieszkania. I na tej ułamkowej części w KW jest wpis z US.

Jak może to w tej sytuacji wyglądać ? :tuptup:

Powrót